Ključna uloga roditelja u neuromotornom razvoju djeteta

osip po licu kod djece i beba

Primjenom Bobath metode i baby handlinga kao i ranim uključivanjem djece u terapiju može se postići bolji oporavak te prevenirati mnogi potencijalni razvojni problemi u životu djeteta. 

Prva godina života najintenzivniji je period rasta i razvoja u kojem se odvijaju najveće promjene u životu djeteta. Dijete se razvija psihički, fizički i mentalno, a taj je razvoj potrebno pažljivo pratiti radi pravovremenog prepoznavanja i liječenja eventualnih nepravilnosti.

Dr. Teodora Tkalčević, pedijatar neonatolog iz pedijatrijsko-internističke poliklinike ARISTA ističe: “Osim preventivnih sistematskih pregleda po potrebi se obavljaju i dodatne pretrage, a posebnu pažnju treba posvetiti upravo neuromotornom razvoju dojenčeta. U slučaju pronalaska eventualnih nepravilnosti, posebice kod neurorizične djece, započinje se s neurorazvojnom habilitacijom, odnosno stimulacijom i pravilnim usmjeravanjem u razvoju dojenčeta.“

Lidija Severovic bacc

Najraširenija metoda neurorazvojne habilitacije (osposobljavanje / stjecanje sposobnosti koje osoba / dijete prije terapije nije imalo) je Bobath terapija koja se dokazala učinkovita posebice kod nedonoščadi, dojenčadi i djece. Fizioterapeut i neurorazvojni Bobath certificirani terapeut Lidija Severović te autorica mnogobrojnih stručnih radova na temu neurorazvojne terapije po Bobath konceptu iz Poliklinike ARISTA ističe: „Učinkovitost Bobath terapije leži u činjenici da zahtijeva interaktivno sudjelovanje djeteta, roditelja i interdisciplinarnoga tima te da se radi o individualnom pristupu svakom djetetu. Krajnji je cilj ove terapije postizanje što veće samostalnosti te kvalitetniji senzomotorički razvoj što se postiže postepenim razvojem djetetovih kognitivnih sposobnosti, spretnosti, govora i motoričkih sposobnosti. Bobath koncept osim toga uključuje i predgovornu terapiju, terapiju hranjenja te respiratornu terapiju.“

U poliklinici ARISTA, u kojoj se provodi spomenuta terapija, ističu da neizostavan dio neurorazvojne terapije čini upravo edukacija roditelja. „Roditelji nisu terapeuti, no oni su u neurorazvojnoj habilitaciji najvrijedniji članovi tima jer nam daju vrlo vrijedne informacije o ponašanju djeteta, o poteškoćama koje primjećuju kod djeteta u različitim svakodnevnim situacijama te sudjeluju u kreiranju samog fizioterapeutskog plana i programa terapije“, ističe Lidija Severović.

Bobath-terapija

U poliklinici ARISTA navode Baby handling kao vrlo važan dio Bobath metode. Baby handling podrazumijeva pravilno postupanje s novorođenčetom/dojenčetom, a primjenjiv je u svakodnevnim aktivnostima pri ophođenju s djetetom – pozicioniranje djeteta, oblačenje, svlačenje, dizanje, mijenjanje položaja, nošenje, kupanje i dr.

Poliklinika ARISTA – sveobuhvatna medicinska usluga, najmodernija dijagnostička oprema i vrhunski tim liječnika

Poliklinika ARISTA (www.poliklinika-arista.hr) nedavno je otvorena u samom centru Zagreba te na jednom mjestu pruža usluge prevencije, dijagnostike i liječenja iz područja pedijatrije i interne medicine. Osim cjelovite pedijatrijske i internističke skrbi, u poliklinici se mogu obaviti i preventivni sistematski pregledi te laboratorijske i mikrobiološke pretrage. Cilj poliklinike je biti centar izvrsnosti gdje će bolesnici uz individualni pristup u liječenju moći dobiti najbolju moguću profesionalnu skrb iz područja interne medicine i pedijatrije.

 

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ključna uloga roditelja u neuromotornom razvoju djeteta

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.