Kako stres i ubrzan način života utječu na kožu, nokte i kosu?

Utjecaj stresa na kožu i kosu

Jurite s jedne obaveze na drugu, na poslu u osam radnih sati pokušavate odraditi ono za što bi vam inače trebao cijeli dan? Premoreni se vraćate kući i zaključujete da nemate snage za kuhanje pa ćete ipak naručiti neku nezdravu hranu? Umjesto lagane šetnje pojest ćete desert s hrpom čokolade jer ipak to predstavlja bolju utjehu nakon napornog dana. 

Prepoznali ste se u svemu ili nečem od navedenog?

Utjecaj nervoze i užurbanosti na organizam

Suvremen čovjek svakodnevno je izložen nervozi i užurbanosti koje ga dovode u stanje stresa. Zbog stresa se nutrijenti kao što su vitamini i minerali ne probavljaju ili se tijekom probave ne crpe u naš organizam. Svima je dobro poznato što se događa s biljkama koje ne zalijevamo – prvo im klone lišće, a potom uvenu. Jednako je i s našim organizmom. Ako nema dovoljno nutrijenata koji bi ih nahranili, koža, nokti i kosa gube svoju snagu i sjaj, a posljedice su i više nego vidljive. 

Utjecaj nervoze na organizam
Foto: Hug Your Life

Dodamo li tome lošu prehranu i nedostatak fizičke aktivnosti, dvije najčešće “nuspojave“ nedostatka vremena i premorenosti, jasno nam je da će se to odraziti na naše zdravlje. Iako je većina procesa skrivena u nama i ne možemo vidjeti što se događa, posljedice neuravnoteženog organizma očituju se i izvana, na našoj koži, noktima i kosi. 

Zdrava koža – zdrav organizam

Već je od davnina poznato da zdrava koža znači dobro stanje organizma pa tako i u ovom slučaju. Stres povećava razinu kortizola, koji pak povećava lučenje masnoće na koži i time dovodi do masne kože i akni. S druge strane, u stresnim periodima aktivira se i adrenalin koji pojačava znojenje. Na taj način koža gubi više vode negoli je to potrebno te nam ostaje dehidrirana, beživotna koža. 

Jednom kad je oštećena i oslabljena, koža se teže bori sa svakodnevnim protivnicima kao što su UV zrake. Upravo zato dolazi do pojave smeđih, odnosno sunčevih mrlja na koži, koje se grupiraju te dobivamo takozvane staračke pjege kao svojevrsnu “alergiju na sunce“. Rezultat svega? Umorna koža bez sjaja na kojoj se javljaju znakovi starenja puno prije nego što bi trebali.

Utjecaj stresa na nokte
Foto: Hug Your Life

Što nam govori izgled noktiju?

Koliko često u filmovima, serijama ili knjigama vidimo likove kako grizu nokte kad su nervozni? Istraživanja su dokazala da je tome zaista tako i da takvom navikom zapravo uništavamo svoje nokte kad smo pod stresom. Isto tako, nervozno trljanje noktiju rezultira horizontalnim brazdama i bijelim linijama. 

Ipak, neke od posljedica stresa dolaze i iznutra. Naše se tijelo pod utjecajem konstantnog adrenalina prebacuje u “modul preživljavanja“. Ono smatra da nam nokti nisu bitni pa, kako bi sačuvalo energiju, zaustavlja rast noktiju. S druge strane, nepravilna prehrana i nemogućnost djelovanja vitamina i minerala nokte oslabljuju te dovode do svima poznatog problema lomljivih noktiju koji se listaju.

Kosa – simbol ljepote diljem svijeta

Kako nekad, tako i danas, u mnogim kulturama kosa se smatra simbolom ljepote, naročito kad je sjajna i bujna. Zbog čega se javljaju razni problemi koji je čine slabom i beživotnom? Mnogi ne znaju da naša kosa raste u stadijima. Prvi je stadij rasta i traje od dvije do šest godina, dok drugi obuhvaćaju prestanak rasta i postepeno ispadanje. Pod utjecajem stresa kosa prerano izlazi iz prvog stadija i postaje aktivna u ostalim, čime dolazi do jakog opadanja kose, naročito kod žena. 

Kao što je slučaj i s noktima, kosi se zaustavlja rast kako bi tijelo sačuvalo energiju. Dodajmo i nepravilnu prehranu u ovu jednadžbu i dobit ćemo prorijeđenu, tanku i lomljivu kosu, daleko od onog ideala kojem svi težimo. 

Utjecaj stresa na kosu
Foto: Hug Your Life

Stil života za lakše nošenje sa stresom

Ključ zdravlja leži upravo u nama, našim odlukama i stilu života. Stres se teško može izbjeći u današnjem modernom svijetu, no njegovi učinci na organizam mogu se smanjiti. Kako? Tako da svoje tijelo opskrbljujemo svim potrebnim sastojcima i izvana i iznutra. Redovita tjelovježba podiže razinu endorfina, molekule koja smanjuje stres. Tjelovježba nam daje i lakši san, a najmanje sedam sati sna ključno je kako bismo “napunili baterije“ i oporavili organizam. 

Uz san, energiju dobivamo iz hrane. Zato je važno unositi dovoljno vitamina i minerala iz voća i povrća, jesti cjelovite žitarice, piti dovoljno vode, a uz to koristiti dodatke prehrani kako bismo brže došli do rezultata. Što se njege kose, kože i noktiju tiče, ključnu ulogu imaju antioksidanti (astaksantin, vitamini A, C i E, MSM, ekstrakt zelenog čaja i mnogi drugi) jer svojim djelovanjem usporavaju proces starenja, odnosno mogu se koristiti za prirodno uklanjanje bora s lica, jačanje tanke kose i oporavljanje noktiju.

Beauty Harmony – Hair, Skin & Nails

Beauty Harmony – Hair, Skin & Nails novi je proizvod koji simbolizira sklad i harmoniju u vašem organizmu sa svrhom postizanja što bolje kvalitete kose, kože i noktiju. 

Beauty Harmony - Hair, Skin & Nails
Foto: Hug Your Life

Proizvod sadrži djelatne tvari prirodnog porijekla – ekstrakt alge Haematococcus pluvialis (prirodni izvor astaksantina), MSM i ekstrakt zelenog čaja (prirodni izvor antioksidansa). Formulacija je dodatno obogaćena hijaluronskom kiselinom, s 3 aminokiseline te 9 vitamina i minerala među kojima su selen i cink koji doprinose održavanju normalne kose i noktiju te vitaminom A i jodom koji doprinose održavanju normalne kože.

Beauty Harmony – Hair, Skin & Nails obuhvaća sinergiju čak 16 djelatnih tvari koje višestrukim i uravnoteženim mehanizmima učinkovito djeluju na kosu, kožu i nokte.

Na vašoj koži, kosi i noktima prvo će se vidjeti znakovi stresa i ubrzanog načina života. Zato uzmite stvar u svoje ruke i posvetite se zdravom načinu života. Kako biste ubrzali procese i vratili im sjaj i čvrstoću, tu je Beauty Harmony – Hair, Skin & Nails dodatak prehrani!

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Foto: Hug Your Life

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako stres i ubrzan način života utječu na kožu, nokte i kosu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.