Prinivil (5mg) – Uputa o lijeku

PRINIVIL 5 mg tablete PRINIVIL 10 mg tablete PRINIVIL 20 mg tablete lisinoprilum

Pažljivo pročitajte ovu uputu prije nego što počnete uzimati lijek.

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
 • Imate li dodatnih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj je lijek liječnik propisao samo za Vas. Ne smijete ga davati drugima. Može im naškoditi, čak i ako imaju iste simptome kao i Vi.
 • O svakoj nuspojavi obavijestite svog liječnika ili ljekarnika.

U ovoj uputi:

 1. Što je PRINIVIL i za što se koristi
 2. Prije nego što počnete uzimati PRINIVIL
 3. Kako uzimati PRINIVIL
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati PRINIVIL
 6. Dodatne informacije

1.Što je Prinivil i za što se koristi 

PRINIVIL je lijek iz skupine lijekova nazvanih inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima (ACE inhibitori).

Liječnik Vam je propisao PRINIVIL za liječenje hipertenzije (povišenoga krvnog tlaka) ili zatajenja srca (oslabljene funkcije srca). Možda Vam je liječnik propisao PRINIVIL i zato što ste nedavno pretrpjeli srčani udar ili imate komplikacije povezane sa šećernom bolešću.

PRINIVIL djeluje tako da širi krvne žile i time olakšava srcu istiskivanje krvi u sve dijelove tijela. To pomaže i u snižavanju povišenoga krvnog tlaka. U mnogih bolesnika sa zatajenjem srca PRINIVIL pomaže da srce bolje radi.

Obavijest za bolesnike s povišenim krvnim tlakom

Što je krvni tlak?

Tlak pod kojim srce istiskuje krv u sve dijelove tijela naziva se krvnim tlakom. Bez krvnoga tlaka krv ne bi protjecala Vašim tijelom. Normalan krvni tlak dio je dobroga zdravlja. Promjene krvnog tlaka tijekom dana ovise o aktivnosti, stresu i uzbuđenju.

Krvni se tlak izražava dvjema brojkama, na primjer 120/80. Prva brojka označava silu kojom se istiskuje krv kad se srce stegne, a druga brojka označava silu u vrijeme kad se srce, između dvaju otkucaja, opusti.

Što je povišeni krvni tlak (ili hipertenzija)?

Povišeni krvni tlak ili hipertenziju imate onda kada krvni tlak ostane visok i u vrijeme kad ste mirni i opušteni. Krvni se tlak povisi kada se krvne žile suze, pa je protjecanje krvi kroz njih otežano.

Kako ću znati imam li povišeni krvni tlak?

Obično ne postoje simptomi povišenoga krvnog tlaka. Mjerenje krvnog tlaka jedini je način kako možete saznati imate li hipertenziju. Stoga krvni tlak trebate redovito kontrolirati.

Zašto se povišeni krvni tlak (ili hipertenzija) mora liječiti?

Ako se ne liječi, povišeni krvni tlak može oštetiti životno važne organe poput srca i bubrega. Možete se osjećati dobro i biti bez ikakvih simptoma a da hipertenzija ipak prouzroči moždani udar, srčani udar, zatajenje srca, zatajenje bubrega ili sljepoću. Povišeni krvni tlak mora se liječiti i regulirati uzimanjem lijekova kao što je PRINIVIL.

Vaš će Vam liječnik reći koji je Vaš ciljani krvni tlak. Upamtite te brojke i pridržavajte se liječničkih uputa o tome kako taj tlak postići.

Obavijest za bolesnike sa zatajenjem srca

Što je zatajenje srca?

Zatajenje srca znači da srčani mišić ne može dovoljno snažno istiskivati krv da bi njome opskrbilo cijelo tijelo. Zatajenje srca nije isto što i srčani udar. U nekih se bolesnika zatajenje srca javi nakon srčanog udara. Postoje, međutim, i drugi uzroci zatajenja srca.

Bolesnici u ranijim stadijima zatajenja srca ne moraju imati nikakvih simptoma. Kako zatajenje napreduje, bolesnici mogu osjetiti zaduhu ili se lako umaraju i nakon slabog fizičkog napora, npr. šetnje. U različitim se dijelovima tijela može nakupljati tekućina, često se to najprije uoči u području gležnjeva i stopala. Pri teškom zatajenju srca bolesnici mogu imati simptome i kad miruju.

Zašto zatajenje srca treba liječiti?

Simptomi zatajenja srca mogu ograničavati Vaše svakodnevne aktivnosti. Vaš Vam liječnik može preporučiti nekoliko lijekova koji mogu ublažiti znakove i simptome zatajenja srca (na primjer PRINIVIL i/ili tablete za mokrenje). Budete li se pridržavali liječničkih uputa, Vaša se sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti može poboljšati. Lakše ćete disati, osjećat ćete se manje umorno i bit ćete manje otečeni.

Obavijest za bolesnike koji su nedavno pretrpjeli srčani udar

Što je srčani udar?

Srčani udar je događaj pri kojem se začepi jedna od glavnih krvnih žila koje krvlju opskrbljuju srčani mišić. Kao posljedica toga srce ne prima nužnu količinu kisika i srčani mišić se ošteti.

2. Prije nego počenete uzimati Prinivil 

Nemojte uzimati PRINIVIL:

 • ako ste alergični na bilo koji od sastojaka ovog lijeka (vidi Što sadrži PRINIVIL)
 • ako ste već prije uzimali lijek iz iste skupine kojoj pripada PRINIVIL (ACE inhibitori) i imali alergijsku reakciju praćenu otjecanjem lica, usana, jezika i/ili grla, pri čemu ste otežano gutali ili Ne smijete uzimati PRINIVIL ni ako ste imali takve reakcije bez poznatog uzroka ili ako imate dijagnozu nasljeđenog ili urođenog angioedema
 • ako imate šećernu bolest ili oštećenu bubrežnu funkciju i liječite se lijekom za snižavanje krvnog tlaka koji sadrži aliskiren.

Smatrate li da se nešto od spomenutoga odnosi na Vas, nemojte uzeti lijek. Razgovarajte s liječnikom i pridržavajte se dobivenih uputa.

Upozorenja i mjere opreza

Obavijestite svoga liječnika ako imate problema sa srcem, ako idete na dijalizu, ako uzimate diuretike (tablete za mokrenje) ili ako ste nedavno obilno povraćali ili imali proljev. Također obavijestite svoga liječnika ako ste na odgovarajućoj prehrani kojom se ograničava unos soli, ako uzimate pripravke koji sadrže ili koji štede kalij, nadomjestke koji sadrže kalijeve soli, imate šećernu bolest ili probleme s bubrezima što može dovesti do ozbiljnih problema zbog povišene razine kalija u krvi . U tim će slučajevima liječnik možda trebati prilagoditi dozu PRINIVIL tableta ili pozorno pratiti vašu razinu kalija u krvi. Imate li šećernu bolest i uzimate lijekove za kontrolu šećera u krvi ili inzulin, trebate pozorno pratiti da Vam se ne snizi razina šećera u krvi, osobito tijekom prvog mjeseca uzimanja PRINIVIL tableta.

Obavijestite svoga liječnika ako ste ikada imali alergijsku reakciju praćenu oticanjem lica, usana, jezika i/ili grla, pri čemu ste otežano gutali ili disali.

Obavijestite svoga liječnika ako imate nizak krvni tlak (to možete osjetiti kao omaglicu ili gubljenje svijesti, osobito kad stojite).

Prije kirurškog zahvata i anestezije (čak i one kod stomatologa) obavijestite liječnika ili stomatologa da uzimate PRINIVIL jer je moguć iznenadni pad krvnog tlaka, povezan s anestezijom.

Obavijestite svoga liječnika o bilo kojem zdravstvenom problemu koji imate ili ste imali, kao i o bilo kojoj alergiji.

Obratite se svom liječniku , ljekarniku ili medicinskoj sestri prije nego uzmete PRINIVIL:

 • ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku, koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka:
 • blokator angiotenzin II receptora (ARB) (nazivaju se i sartanima – primjerice valsartan, telmisartan, irbesartan), osobito ako imate bubrežne tegobe povezane sa šećernom bolešću.
 • aliskiren

Liječnik Vam može provjeravati bubrežnu funkciju, krvni tlak i količinu elektrolita (npr. kalija) u krvi u redovitim intervalima.

Vidjeti također informacije pod naslovom “Nemojte uzimati PRINIVIL”.

Uzimanje drugih lijekova s PRINIVIL tabletama

Općenito uzevši, PRINIVIL se smije uzimati s drugim lijekovima. Važno je, međutim, da svoga liječnika obavijestite o drugim lijekovima koje uzimate, uključujući i one koje nabavljate bez recepta, jer neki lijekovi mogu djelovati jedni na druge. Da bi Vam mogao propisati ispravnu dozu PRINIVIL tableta, osobito je važno da Vaš liječnik zna uzimate li koji drugi lijek za snižavanje krvnog tlaka, diuretike (tablete za mokrenje), lijekove koji sadrže kalij (uključujući dijetetske nadomjestke za sol), lijekove za liječenje šećerne bolesti (uključujući lijekove za liječenje šećerne bolesti koji se uzimaju na usta ili inzulin), litij (lijek za liječenje određenih vrsta depresije) ili određene lijekove protiv boli i artritisa uključujući soli zlata.

Obavijestite svoga liječnika o lijekovima koje uzimate ili ih namjeravate uzimati, uključujući i one koje kupujete bez recepta.

Liječnik će Vam možda morati promijeniti dozu i/ili poduzeti druge mjere opreza:

Ako uzimate neki blokator angiotenzin II receptora (ARB) ili aliskiren (vidjeti također informacije pod naslovima “Nemojte uzimati PRINIVIL” i “Upozorenja i mjere opreza”).”

Uzimanje hrane i pića s PRINIVIL tabletama

PRINIVIL se može uzeti za vrijeme jela ili između obroka. Većina ljudi PRINIVIL uzima s vodom.

Trudnoća i dojenje

 • Ne preporučuje se primjena PRINIVIL tableta u trudnica.
 • Ne zna se može li PRINIVIL štetno djelovati ako se uzima samo u prvom tromjesečju trudnoće.

U jednom ispitivanju bilo je objavljeno da djeca majki koje su uzimale ACE inhibitor tijekom prvog tromjesečja trudnoće imaju povećani rizik od porođajnih anomalija. Broj porođajnih anomalija bio je mali i ispitivanje nije ponovljeno.

 • Inhibitori enzima koji katalizira pretvorbu angiotenzina (ACE inhibitori), uključujući PRINIVIL, mogu izazvati oštećenje, pa i smrt ploda ako se uzimaju u drugom i trećem tromjesečju trudnoće.
 • Ako ste trudni ili namjeravate zatrudnjeti, morate o tome obavijestiti svog liječnika prije negoli počnete uzimati PRINIVIL kako bi mogao razmotriti drugi oblik liječenja.

Ne zna se izlučuje li se PRINIVIL u majčinu mlijeku. Ako dojite ili namjeravate dojiti, posavjetujte se s liječnikom.

Primjena u djece

PRINIVIL se ne primijenjuje u djece.

Upravljanje vozilima i rad na strojevima

Reakcija pojedinih osoba na lijek može biti različita. Neke nuspojave koje su moguće pri uzimanju

PRINIVIL tableta mogu u nekih osoba utjecati na njihovu sposobnost upravljanja motornim vozilima i strojevima (vidi Moguće nuspojave).

3. Kako uzimati  Prinivil 

Vaš će liječnik odlučiti koja je doza za Vas najprimjerenija, ovisno o Vašem stanju i o tome uzimate li i koji drugi lijek.

Uzimajte PRINIVIL svakoga dana, točno onako kako Vas je uputio liječnik. Vrlo je važno da PRINIVIL uzimate onoliko dugo koliko je odredio Vaš liječnik. Ne uzimajte više tableta negoli Vam je propisano.

Tablete imaju razdjelni urez koji omogućuje lomljenje tableta na dva dijela u svrhu lakšeg gutanja lijeka. Opisanim lomljenjem ne osigurava se polovična doza lijeka. Obzirom da se doziranje od 2,5 mg ne može postići lomljenjem PRINIVIL 5 mg tablete, za dozu od 2,5 mg potrebno je uzeti drugi lijek dostupan na tržištu koji sadrži lisinopril u dozi od 2,5 mg. Stoga se podaci o dozi od 2,5 mg navode zbog informacije.

Povišeni krvni tlak

Uobičajena, preporučena početna doza je 10 mg jedanput na dan.

Uobičajena doza pri dugotrajnom uzimanju je 20 mg jedanput na dan.

Zatajenje srca

Uobičajena, preporučena početna doza je 2,5 mg jedanput na dan.

Uobičajena doza pri dugotrajnom uzimanju je 5 mg do 20 mg jedanput na dan.

Nakon srčanog udara

Uobičajena doza je 5 mg prvog i drugog dana, potom po 10 mg jedanput na dan.

Komplikacije šećerne bolesti

Uobičajena doza je 10 mg do 20 mg PRINIVIL tableta jedanput na dan.

Pridržavajte se liječničkih uputa. Ne mijenjajte način uzimanja lijeka i nemojte prestati uzimati lijek, a da prethodno o tomu ne obavijestite liječnika.

Smatrate li da Vam je učinak lijeka prejak ili preslab, obavijestite o tomu svog liječnika ili ljekarnika.

Ako uzmete više PRINIVIL tableta nego što ste trebali

U slučaju predoziranja odmah se javite svom liječniku kako bi Vam mogao pružiti pomoć. Simptomi koji bi se najvjerojatnije javili jesu omaglica ili ošamućenost zbog iznenadnog ili jakog pada krvnog tlaka.

Ako ste zaboravili uzeti PRINIVIL

PRINIVIL morate uzimati onako kako Vam je liječnik propisao. Ako ipak propustite uzeti lijek, ne uzimajte propuštenu dozu naknadno. Samo nastavite uzimati lijek prema uobičajenom rasporedu.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s uzimanjem PRINIVIL tableta obratite se svom liječniku ili ljekarniku

4. Moguće nuspojave 

Kao i svi drugi lijekovi, PRINIVIL može uzrokovati nuspojave, iako se one ne moraju javiti u svih bolesnika. PRINIVIL se općenito dobro podnosi. Najčešće nuspojave su omaglica, glavobolja, umor, proljev, mučnina i kašalj. Među ostale, manje česte nuspojave, ubrajaju se omaglica zbog pada krvnoga tlaka, osip i gubitak snage. Jedna od nuspojava može biti ošamućenost i omaglica zbog pada tlaka pri naglom ustajanju.

Rijetko su moguće i druge nuspojave, od kojih neke mogu biti i teške. To su, na primjer, žutica (žuta koža i/ili oči), rjeđe mokrenje ili potpuni prestanak mokrenja i jaka bol u trbuhu.

Ako se u Vas javi koja od navedenih nuspojava ili koji drugi neuobičajeni simptom, o tome odmah obavijestite svoga liječnika ili ljekarnika.

Prestanite uzimati PRINIVIL i odmah se javite liječniku u bilo kojem od sljedećih slučajeva:

 • ako Vam nateknu lice, usne, jezik i/ili grlo, zbog čega disanje ili gutanje može biti otežano,
 • ako Vam nateknu ruke, stopala ili gležnjevi,
 • ako dobijete koprivnjaču.

U bolesnika crne rase postoji veća opasnost od pojave opisanih nuspojava pri uzimanju ACE inhibitora.

Nakon prve doze krvni se tlak može sniziti na vrijednost nižu od one koja će se održavati daljnjim uzimanjem lijeka. To možete osjetiti kao gubljenje svijesti ili vrtoglavicu; možda će Vam biti lakše ako legnete. Budete li zabrinuti, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

5. Kako čuvati Prinivil 

Lijek se ne smije primjenjivati nakon isteka roka valjanosti otisnutog na pakovanju.

PRINIVIL čuvajte pri temperaturi do 25 C.

PRINIVIL čuvajte izvan dohvata i pogleda djece!

Lijekovi se ne smiju bacati u odvode ili kućni otpad. Pitajte ljekarnika što da učinite s lijekovima koji Vam više ne trebaju. Ove mjere pomažu u očuvanju okoliša.

6. Dodatne informacije

Što PRINIVIL sadrži

PRINIVIL je tableta.

Jedna PRINIVIL tableta od 5 mg sadrži 5 mg lizinoprila u obliku lizinopril dihidrata kao djelatnu tvar. Jedna PRINIVIL tableta od 10 mg sadrži 10 mg lizinoprila u obliku lizinopril dihidrata kao djelatnu tvar. Jedna PRINIVIL tableta od 20 mg sadrži 20 mg lizinoprila u obliku lizinopril dihidrata kao djelatnu tvar.

PRINIVIL tablete također sadrže sljedeće pomoćne tvari: manitol; kukuruzni škrob; škrob, prethodno geliran; kalcijev hidrogenfosfat; željezov oksid, žuti (E172) (PRINIVIL 10 mg i 20 mg); željezov oksid, crveni (E172) (PRINIVIL 20 mg) i magnezijev stearat.

Kako PRINIVIL izgleda i sadržaj pakovanja

PRINIVIL tableta od 5 mg bijela je ovalna tableta s utisnutom oznakom “MSD 19” na jednoj strani i razdjelnim urezom na drugoj strani.

PRINIVIL tableta od 10 mg žuta je ovalna tableta s utisnutom oznakom “MSD 106” na jednoj strani i razdjelnim urezom na drugoj strani.

PRINIVIL tableta od 20 mg ovalna je tableta boje breskve, s utisnutom oznakom “MSD 207” na jednoj strani i razdjelnim urezom na drugoj strani.

PRINIVIL 5 mg tablete dostupne su u blister pakovanju (PVC//Al) sa 28 tableta (2×14). PRINIVIL 10 mg tablete dostupne su u blister pakovanju (PVC//Al) sa 28 tableta (2×14). PRINIVIL 20 mg tablete dostupne su u blister pakovanju (PVC//Al) sa 28 tableta (2×14).

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.

Ovaj lijek se više ne proizvodi!

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prinivil (5mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.