Oikamid kapsule – Uputa o lijeku

oikamid kapsule

Proizvođač:
Pliva

Samo na recept?
DA

Primjena:
Nootropik

Opis

Sastav

Jedna kapsula sadržava 400 mg piracetama.

Pomoćne tvari: boje E171 i E127.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

Kapsule; 60 kapsula

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Oikamid sadržava piracetam, psihotropnu metabolički djelatnu tvar iz skupine nootropika. Piracetam povećava intersinaptičku koncentraciju acetilkolina u središnjem živčanom sustavu. Biokemijski se učinak očituje pojačanim metabolizmom ATP-a, a povećava se i iskorištenje glukoze i oksigenacija, ako su te funkcije smanjene.

Smatra se da piracetam štiti mozak od hipoksije, da pojačava kortikalni nadzor nad subkortikalnim neuronima, da olakšava prijenos informacija iz jedne hemisfere u drugu, te da poboljšava poremećene, kognitivne i afektivne funkcije i skraćuje razdoblje oporavka.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.

Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

Liječenje postanoksijskog mioklonusa i afazije uz intenzivne logopedske vježbe, te liječenje disleksije u djece.

Doziranje i način uporabe

Liječenje postanoksijskog mioklonusa i afazije započinje primjenom Oikamid injekcija. Liječenje se nastavlja Oikamid kapsulama, uobičajenom dozom od 4,8 g piracetama na dan podijeljeno u tri doze (3×4 kapsule).

U liječenju kronične afazije piracetam se primjenjuje uz višemjesečnu intenzivnu govornu terapiju. Disleksija u djece starije od 6 godina liječi se s 50-100 mg/kg/dan, podijeljeno u dvije doze. Terapijski učinak piracetama nastupa postupno i liječenje može trajati mjesecima.

Doziranje u bolesnika s oštećenjem bubrega

Bolesnicima s blagim do umjerenim bubrežnim oštećenjem (kreatinin do 3 mg %) daje se polovica dnevne doze. Bolesnicima s teškim oštećenjem (kreatinin 3-8 mg %) daje se 1/4 ili 1/8 dnevne doze.

Predoziranje

Predoziranje piracetamom nije opisano.

Mjere opreza

Liječenje Oikamidom se ne smije naglo prekidati, već to valja raditi postupno. Kontraindikacije Preosjetljivost na piracetam.

Posebna upozorenja

U bolesnika s oštećenom jetrenom ili bubrežnom funkcijom piracetam valja primjenjivati s posebnim oprezom uz praćenje odgovarajućih laboratorijskih parametara.

Sinkronizacija i pojačanje moždane električne aktivnosti može dovesti do smanjenja praga napadaja u posebno osjetljivih bolesnika.

U bolesnika koji uzimaju antiepiletike, njihovu bi dozu trebalo održati čak i ako se bolesnik bolje osjeća uslijed liječenja piracetamom. Bolesnike bi trebalo pažljivo pratiti na početku liječenja i tijekom povećanja doze zbog mogućih individualnih reakcija budući mogu utjecati na sposobnost reagiranja.

Trudnoća i dojenje

Iako nema podataka o štetnim učincima piracetama na plod, odnosno dojenče, Oikamid tijekom trudnoće (posebice tijekom prvog tromjesečja) i dojenja treba primjenjivati s oprezom.

Nuspojave

Zbog velike terapijske širine piracetam se vrlo dobro podnosi. Rijetko se javljaju uznemirenost, pospanost ili nesanica, depresija, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, proljev i reakcije preosjetljivosti. Uz primjenu velikih doza opisuju se nervoza, pojačan libido, seksualna stimulacija, hipotrihoza i pojačano znojenje.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Piracetam može pojačati djelovanje oralnih antikoagulansa pa protrombinsko vrijeme može biti produljeno. Pri istodobnoj primjeni s kortikosteroidima u nekim je slučajevim primjećeno krvarenje u probavnom sustavu koja je prestalo nakon prekida terapije kortikosteroidima. Može se pojačati učinak nadomjesnog liječnja horomonima štitnjače.

Sinergizam se javlja tijekom istodobne primjene piracetama s prekursorima acetilkolina ili klonazepamom, pa se njegova kombinacija s klonazepamom koristi u liječenju mioklonusa.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Oikamid, oikamid tablete, oikamid kapsule, oikamid lek, piracetam tablete, oikamid pliva, Piracetam tablete detaljni opis, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu