Sve o gljivičnoj infekciji stopala: kako je spriječiti i liječiti?

Exoderil i gljivična infekcija stopala

Naša stopala su često zanemarena, ugurana u tijesne cipele i sintetičke čarape cijeli dan. Što se više znoje, veća je vjerojatnost da ćemo dobiti gljivice na stopalima, odnosno tineu pedis – što se popularno naziva i atletsko stopalo

Jer gljivice jako vole mračna, vlažna i topla mjesta, a infekcija se očituje crvenilom, mjehurićima, svrbežom, diskoloracijom i zadebljanjem kože.

Donosimo vodič o simptomima, liječenju i nekim najčešćim zabludama:

1. Gljivična infekcija nogu ili atletsko stopalo može se dogoditi svakome, iako ime govori da pogađa atlete. Ne morate uopće biti sportaš da biste se zarazili. Možete ju dobiti zbog umjetnih materijala cipela i čarapa koje nosite, zbog čega se vaše noge pojačano znoje. Isto tako ako hodate bosi po javnim prostorima kao što su bazeni, saune ili tuševi u teretanama. Infekcija je dobila ime jer češće pogađa osobe koje nose čarape i tenisice i pri tome su tjelesno aktivne, a njihove su noge u vlažnom i toplom ambijentu koji pogoduje gljivicama.

2. Iako se redovito tuširate, infekcija se ne povlači? Iako je pranje, osobito između nožnih prstiju bitno, još je bitnije da stopala, tabane i prste jako dobro posušite. Infekcija ima manje veze sa čistoćom, jer čak i ako perete noge nekoliko puta na dan, svejedno se možete zaraziti na nekom javnom mjestu, osobito ako su vam stopala vlažna i hodate bosi. Isto tako infekciju možete dobiti ako koristite ručnik ili cipele zaražene osobe. 

3. Gljivična infekcija može izgledati drugačije na svakoj osobi. Nekima se između prstiju pojavljuju mjehurići i svrbi ih, nekima koža samo izgleda suha i peruta se.  Ako niste sigurni o čemu se radi, posjetite liječnika specijalista – dermatologa.

4. Infekcija ne može proći sama od sebe, dapače, što više čekate, ona će se samo pogoršavati. Može se i pretvoriti u prilično ozbiljnu što dulje odlažete liječenje. Liječenje se sastoji od mazanja zaraženog dijela kože antimikotskom (protu-gljivičnom) kremom ili otopinom kao što su npr. krema i otopina Exoderil. Lijek Exoderil® sadrži naftifin koji učinkovito djeluje na gljivice i određene bakterije, te otklanja simptome kao što su svrbež i žarenje ili crvenilo. Nemojte prestati s liječenjem čim nestanu simptomi, jer nestanak simptoma ne znači da ste pobijedili gljivice.

Kako bi se spriječio povratak gljivične infekcije kože, liječenje kremom Exoderil potrebno je provoditi još najmanje dva tjedna nakon nestanka kliničkih simptoma.

Prednost Exoderil otopine i kreme sastoji se u tome da ih je dovoljno namazati ili nakapati samo jednom dnevno. 

5. Redovito mijenjajte hulahopke i čarape (birajte one od prirodnih materijala), kao i cipele. Kremu mažite i na suhe dijelove zaražene kože, najbolje prije spavanja jer ste bosi i stopala se najbolje provjetravaju. 

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.37 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sve o gljivičnoj infekciji stopala: kako je spriječiti i liječiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Zdravo ! Ovoliko informacija, zaista potrebnih svima, možemo naći
    jedino u Kreni zdravo. Puno hvala na svakom članku ! Lp