Skijaško trčanje: 5 osnovnih dijelova opreme koje svaki početnik treba imati

Skijaško trčanje

Želite li ove zime odmoriti tijelo i dušu u prirodi, okruženi snijegom? Savjetujemo vam da se okušate u skijaškom trčanju koje se ubraja među najzdravije sportove na svijetu. Evo što vam je sve potrebno od opreme!

Kada su izumili skijaško trčanje, stanovnicima nordijskih zemalja bilo je najvažnije da skijama brže i lakše dođu s jednog dijela snijegom prekrivene planine na drugi. Nije im ni na kraj pameti bilo da će jednog dana trčanje na skijama postati olimpijski sport i jedan od najučinkovitijih i najzdravijih oblika sportske rekreacije kojom se troši najviše kalorija, čak i do 20 kalorija po minuti.

Osim toga, ova aerobna aktivnost povećava otpornost organizma na različite vrste bolesti i obnavlja životnu energiju, a mnogi će je s lakoćom usporediti s meditiranjem na snijegu – opušteniji način rekreacije na svježem zraku, okruženi prirodom i magičnom tišinom.

Skije su najbitniji dijelovi opreme

Da biste bezbrižno klizili po snijegu, sve što vam treba su uređen teren (staza), dobra volja, sat ili dva slobodnog vremena i kvalitetna oprema. Skije su najosnovniji dijelovi opreme i stoga im se pridaje posebna pažnja.

Iako postoje dvije osnovne tehnike skijaškog trčanja (klasični i slobodni ili klizni stil), početnicima se savjetuje da krenu s jednostavnijom, klasičnom tehnikom trčanja na snijegu gdje noge i stopala ostaju cijelo vrijeme u paraleli. 

Skije za klasično trčanje su uske, čak 20 cm duže od visine trkača, elastične i lagane, s karakterističnom zakrivljenošću na vrhovima. Takve skije na svojoj donjoj plohi imaju tvorničko urađene nareze i nije ih potrebno dodatno mazati skijaškim mazivom jer se najčešće kreću po već utabanom koritu u snijegu.

Vezovi i cipele čuvaju vaša stopala

Vezovi su posebni dodaci za skije na koje se vežu skijaške cipele. Vezovi za skijaško trčanje se međusobno diferenciraju ovisno o tome za koju tehniku su proizvedeni pa tako postoje razlike u tvrdoći gumica, sustavu prikapčanja cipele za vez i sl. 

Koji god vez odabrali, najvažnije je da odgovaraju cipelama za skijaško trčanje koje imaju blago povišenu petu kako bi se slobodno kretale gore -dolje tijekom trčanja po stazi. Klasične cipele su većinom niže, do gležnja ili par centimetara iznad, dok one kod slobodnog stila dosežu do koljena. Udobnije su, toplije i tanje od cipela za alpsko skijanje (pancerica) pa ih je puno lakše obuti i skinuti. 

Štapovi pomažu u održavanju ravnoteže

Štapovi za skijaško trčanje pomažu pri odguravanju u smjeru kretanja. Sastoje se od ručki, tijela i korpice, a moraju biti lagani, primjerene tvrdoće i elastičnosti jer su u stalnoj primjeni.

Dužina štapova izabire se ovisno o tehnici trčanja, no osnovno je pravilo da ne smiju biti duži od visine brade trkača niti biti kraći od mjere kukova. Najčešće se izrađuju od ugljičnih vlakana kako bi bili što lakši i spretniji za rukovanje te otporniji na savijanje, no za rekreativce su sasvim u redu i oni od aluminija. 

Odjeća koja vas štiti od hladnoće

Osim skija, cipela, vezova i štapova, za neometano uživanje u sve popularnijem sportu potrebna je i udobna i prozračna odjeća koja istovremeno regulira i tjelesnu temperaturu propuštanjem viška topline i znoja. Kvalitetan kombinezon dugih rukava i nogavica za skijaško trčanje ne smije omogućiti ulaz vlage i hladnoće preko sportskog odijela. 

Za početnika je najprikladnija višeslojna odjeća koju možete svlačiti po potrebi. Poželjna je i dodatna vjetrovka, ali i različite trake ili kape za glavu, tanke rukavice i sunčane naočale s visokom UV zaštitom koje će vas zaštititi od iznenadnog naleta hladnog vjetra i neizbježnog snježnog blještavila.

Skijaško trčanje sve je popularniji sport. Namjeravate li se i vi početi baviti trčanjem po snijegu, opremiti se možete u sportskoj trgovini Hervis koja u svojim prodavaonicama i on-line trgovini nudi vrhunske modele poznatih robnih marki po povoljnim cijenama!

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Skijaško trčanje: 5 osnovnih dijelova opreme koje svaki početnik treba imati

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.