Koji su uvjeti za ostvarivanje prava na sustav za kontrolu glukoze FreeStyle Libre?

Free Style Libre sustav

Svjetski trendovi korištenja moderne tehnologije u kontroli šećerne bolesti već su dvije godine dostupni hrvatskim pacijentima oboljelima od šećerne bolesti koji zadovoljavaju određene uvjete. Provjerite zadovoljavate li propisane uvjete za korištenje sustava s mogućnošću 24-satnog praćenja glukoze bez svakodnevnih uboda u jagodicu prsta.

FreeStyle Libre sustav sastoji se od senzora koji se aplicira na nadlakticu te čitača pomoću kojeg možete pratiti razinu glukoze bilo kad i bilo gdje. S obzirom na to da se senzor mijenja tek svakih 14 dana, njegovo korištenje otklanja nelagodu svakodnevnih uboda u prst. 

Korištenje FreeStyle Libre sustava značajno olakšava život osobama s dijabetesom i podiže njegovu kvalitetu.

Tko ima pravo na FreeStyle Libre?

FreeStyle Libre na teret HZZO-a mogu dobiti sljedeće osigurane osobe sa šećernom bolešću tipa 1:

  1. djeca od navršene 4. do navršene 18. godine života – nakon navršene 18. godine života provodi se evaluacija o uspješnosti liječenja i procjena indikacije za daljnje korištenje,
  2. trudnice – uključujući i one koje boluju od šećerne bolesti tipa 2 (samo tijekom trudnoće i ako su na bazal-bolusnoj terapiji inzulinom),
  3. slijepe osobe i
  4. bolesnici sa šećernom bolešću tipa 1 i na intenziviranoj terapiji inzulinom (4 i više doza inzulina), s dokazanom hipoglikemijom prema podacima iz uređaja za očitavanje koncentracije šećera osigurane osobe i/ili laboratorijskom opremom pri pregledu specijaliste u bolničkim uvjetima, odnosno tijekom obrade u dnevnoj bolnici, pregleda u ambulanti ili tijekom bolničkog liječenja u dolje navedenim ustanovama.
Free Style Libre na HZZO
Foto: Free Style Libre

Tko predlaže i propisuje FreeStyle Libre sustav?

Indikaciju za navedeno pomagalo može postaviti bolnički specijalist koji se bavi liječenjem šećerne bolesti, a zaposlenik je KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KB Dubrava, Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju u KB Merkur, KBC Split, KBC Osijek ili KBC Rijeka. Bolnički doktor specijalist koji postavlja indikaciju za pomagalo, obavezan je priložiti specijalistički nalaz. 

Korištenje FreeStyle Libre uređaja vam predlaže bolnički specijalist pedijatar, endokrinolog dijabetolog, bolnički specijalist interne medicine, endokrinolog dijabetolog ili bolnički specijalist endokrinologije i dijabetologije.

FreeStyle Libre sustav propisuje liječnik obiteljske medicine, ali ga može propisati i pedijatar i ginekolog.

Na što se sve ostvaruje pravo?

U startnom setu korisnici dobivaju 1 senzor i 1 čitač te imaju pravo na 7 dodatnih senzora kvartalno. S obzirom na to da isti senzor nosite 14 dana, 26 senzora godišnje dovoljna je godišnja količina za svakoga.

Bolnički specijalist koji je dao preporuku za pomagalo dužan je provoditi evaluaciju primjene pomagala 2 tjedna nakon korištenja te u intervalima od jednog, tri, šest i dvanaest mjeseci. 

Obaveznu evaluaciju također može provesti specijalist endokrinolog/dijabetolog iz druge zdravstvene ustanove uz suradnju s ustanovom u kojoj je dana preporuka za pomagalo.

ADC-28389 v 1.0

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Koji su uvjeti za ostvarivanje prava na sustav za kontrolu glukoze FreeStyle Libre?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.