Dječji bicikli s pedalama, bez njih ili guralica – koja je razlika?

Dječji bicikl

Djecu od najranije dobi počinje zanimati sve što im pomaže u kretanju, a posebno interesantna su im vozila na „nožni pogon“. No, kako u šarolikoj ponudi igračaka na kotačima odabrati baš onu koja uistinu odgovara vašem djetetu?

Prvih nekoliko godina života je period najintenzivnijeg motornog razvoja djeteta. Nakon što prohoda, dijete će svojim nogama htjeti osvojiti cijeli svijet. Pokušat će sve predmete pokrenuti svojim nogama, baš kao Fred Kremenko, a s vremenom će ga početi privlačiti i bicikl. No, da bi znao upravljati dvokotačem, mališan će morati pokazati da zna upravljati vozilima s tri i četiri kotača!

Mala djeca obožavaju guralice

Svi se sa sjetom sjećamo dana kada smo naučili voziti bicikl. Neki su svoje prve biciklističke korake učinili kao školarci na tatinom ili maminom biciklu, a drugi pak još kao mala djeca na triciklima. Ta mala vozila na tri kotača pomogla su im da shvate kako se kretati pomoću pedala, a bila su popularna baš kao što su danas – guralice

Ove su dječje naprave odlične igračke za rad nogu i ruku. Glavna svrha im je da potiču razvijanje motoričkih sposobnosti i osjećaja za ravnotežu dok se djeca „odguruju“ nogama o tlo. Guralice su od velike pomoći djeci koja su tek prohodala, dok ju dvogodišnjaci mogu samostalno voziti bez intervencije roditelja. Najčešće su napravljene od drveta ili plastike te izgledom podsjećaju na autiće ili kamiončiće s tri ili četiri kotača, a postoje i modeli u obliku motora sa širim gumama za stabilnost. 

Najbrže se uči voziti na biciklu bez pedala

Sva djeca prije ili kasnije prerastu guralicu. Da bi nastavila razvijati svoje motoričke sposobnosti i naučila kako se nositi s gravitacijom, upoznajte klince s biciklom za balansiranje.

S obzirom na to da takvi bicikli nemaju pedale i lance, djeca svu pažnju nesvjesno posvećuju svojim nogama koje izvode nove pokrete, sami stvaraju brzinu i naglo je zaustavljaju, ali i rukama koje upravljaju kormilom (volanom). Upravo zbog ovih prednosti, pobornici bicikala bez pedala smatraju da će djeca puno brže i lakše naučiti voziti pravi bicikl jer znaju kako zadržati ravnotežu i kako se pravilno zaustaviti.

Bicikli bez pedala su laganiji od standardnih dječjih bicikala zato što im je okvir od drveta ili aluminija. Ta lakoća pomaže djeci da jednostavnije upravljaju biciklom i steknu prijeko potrebnu sigurnost, a roditeljima da bez problema nose bicikl kada se dijete umori od vožnje.

Prvi bicikl se pamti

Bicikli bez pedala su najprikladniji za djecu do četiri godine, dok se starijoj djeci savjetuje učenje vožnje na klasičnom biciklu s pedalama, lancem i, ako je potrebno, pomoćnim kotačima. Što god mi mislili o njima, pomoćni kotači daju djeci dozu samopouzdanja. Čak i ako je dijete razvilo koordinaciju pokreta i dobro balansira ravnotežu, ne znači da će se odmah snaći i s okretanjem pedala. 

Mnogi modeli bicikala za djecu do šest godina nemaju brzine, ali zato imaju kočnice. Djeca neće prestati testirati svoje znanje i brzinu vožnje dugo nakon što nauče voziti klasičan bicikl. Stoga je vrlo važno da usput nauče i kako se na vrijeme zaustaviti stišćući rukom polugu na volanu. I dok je roditeljima sigurnost djece na prvom mjestu, najmlađima su vesele šare na okviru, resice na volanima, košara i zvono najvažniji elementi njihovog novog ljubimca. 

Jedan od najboljih poklona koji dijete može dobiti je bicikl! Najmlađe će veseliti jednostavne guralice, a one starije pravi dječji bicikl s kojim će odlaziti u svakodnevne pustolovine u društvu roditelja sve dok traju mjere nadležnih tijela javne vlasti za jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa. Istražite prirodu na kotačima pridržavajući se pritom svih higijenskih preporuka vezanih za COVID-19 – birajte mjesta i rute gdje se ne okupljaju ljudi, držite preporučeni razmak i obavezno operite ruke pri povratku kući!

Ako vaš mališan još uvijek nema svoje dječje prijevozno sredstvo, krajnje je vrijeme da mu ga nabavite! Pregledajte šaroliku ponudu vrhunskih modela dječjih bicikala na online trgovini Hervisa, jednog od vodećih europskih lanaca trgovina sportske opreme. 

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Dječji bicikli s pedalama, bez njih ili guralica – koja je razlika?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.