5 dobrih razloga za spavanje pod vedrim nebom!

Hervis

Provedete li samo jednu noć u šatoru ili vreći za spavanje ispod zvijezda, vaše tijelo i um bit će vam neizmjerno zahvalni. Evo i zašto!

San je osnovna ljudska potreba, ali i jedan od značajnih indikatora sveukupnog zdravlja. Činjenica da čak trećinu svog života provodimo spavajući je dovoljan dokaz koliko je zdrav san potreban za naše fizičko i psihičko blagostanje. Međutim, u ovo moderno doba kada caruju strah od propuštanja informacija s interneta i burnout, ljudi se sve više odriču spavanja. 

Brojna istraživanja provedena diljem svijeta dokazala su da je dobar, kvalitetan san najmoćniji prirodni recept za tjelesnu i duhovnu obnovu, a danas ga se može dobiti samo ako provedete noć u prirodi, izvan doticaja civilizacije i njezine industrijske pogodnosti.

Foto: Hervis

1. Prirodni je lijek protiv nesanice

Istraživanje Sveučilišta u Coloradu otkrilo je da umjetna svjetlost uvelike diktira količinu sna kod ljudi. Zbog upaljene televizije na kojoj gledamo omiljenu seriju ili mobitela na kojem surfamo smanjuje nam se nivo melatonina, pa sve duže ostajemo budni i često se budimo ranije nego što bismo trebali. Samo jedan vikend boravka na otvorenom i izlaganja prirodnoj svjetlosti bio bi dovoljan da se ljudski „unutarnji sat“ vrati u normalu, a besane noći postanu prošlost.

2. Podiže raspoloženje i smanjuje razine stresa

Odmaknete li pogled s mobitela, vidjet ćete predivan okoliš oko sebe. Dokazano je da zelena boja prirode pozitivno utječe na ljudsko zdravlje, snižava krvni tlak i smiruje živčani sustav, a tihi zvukovi s polja i iz šuma ublažavaju stres i podižu raspoloženje. Zamislite da vam je doktor pripisao da cijeli jedan dan provedete u šumi. Opustite se i bez ikakvog razloga satima gledajte u drveće i dišite punim plućima. Tu istu noć ćete utonuti u miran san, a probuditi se svježi i odmorni.

3. Poboljšava kognitivne sposobnosti 

Jedno japansko istraživanje dokazalo je da svega dva sata u šumi dnevno itekako utječe na organizam i imunitet čovjeka, dok vikend noćenja u vreći za spavanje na otvorenom može potaknuti imunološku aktivnost, ublažiti simptome nekih bolesti i ubrzati oporavak. Osim što nas spavanje na svježem zraku štiti od prehlade, ono ubrzava metabolizam i pomaže kod skidanja suvišnih kilograma. Tijekom hladnih noći tijelo se samo pokušava zagrijati, trošeći pritom tzv. smeđu mast koja sagorijeva kalorije u obliku topline.

5. Pomaže u nalaženju unutarnjeg mira

Da biste se znali uloviti u koštac sa svim neprilikama koje vam život nameće, potrebno je da se s vremena na vrijeme isključite od svega i družite – sami sa sobom. Vikend izlet u prirodu, odlazak na logorovanje s dragom osobom ili kampiranje s obitelji pomoći će vam da se osjetite živo i odmorno. Brojite zvijezde padalice prije spavanje u šatoru, prisjetite se zabavnih događaja iz djetinjstva, razmislite o vlastitim željama koje nikad niste ostvarili i ciljevima koje biste željeli dostići. Ponovo se povežite sa sobom!

Čak i ako se grozite spavanja na otvorenom, jedna noć u prirodi bi vam mogla promijeniti mišljenje. Da biste uistinu doživjeli iskustvo za pamćenje, ne krećite na put bez adekvatne opreme. U Hervisovim trgovinama i web shopu ćete pronaći sve što vam treba za noćenje pod vedrim nebom, od šatora, vreća za spavanje i kreveta na napuhavanje, pa sve do ostalih dijelova opreme za kampiranje i logorovanje. Dobro se pripremite, jer vas noćno nebo očekuje raširenih ruku!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu