100% prirodni sokovi

prirodni sokovi

Prirodni sokovi su odličan način za početak dana jer su bogati hranjivim tvarima kao što su vitamini, minerali i fitonutrijenti – prirodni bioaktivni spojevi koji djeluju s drugim biljnim hranjivim tvarima. No, nije svejedno kakve sokove pijete.

Trebalo bi izbjegavati sokove koji imaju dodani šećer ili zaslađivače, a prirodni sokovi koji su nezašećereni i imaju srednji glikemijski indeks mogu biti dio zdrave prehrane. Glikemijski indeks (GI) numerički pokazuje u kojoj mjeri neka namirnica povećava razinu šećera u krvi. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi.

Zaslađeni napitci izazivaju naglo podizanje glukoze u krvi

Pročitajte sve što piše na etiketama i odaberite 100% voćni sok. Budući da svi sokovi sadrže vrlo malo masti ili bjelančevina, većina kalorija dolazi iz ugljikohidrata. Dodatni šećer u soku znači dodatne kalorije, zato je bolje jesti kalorije nego ih piti. Pretjerivanje sa zaslađenim napitcima vrlo brzo dovode do povećanja razine glukoze u krvi. To je signal za gušteraču da počne lučiti hormon inzulin u krv kako bi se uz njegovu pomoć glukoza što prije unijela u stanicu. Posljedica toga je nagli pad koncentracije glukoze u krvi, što za organizam pod stresom predstavlja malu katastrofu, uz to šećeri su potrošači vitaminskih i mineralnih zaliha u organizmu. Iz tog razloga budite umjereni u konzumaciji jer su sokovi bogati kalorijama.

Sokovi koji imaju visoki fruktoza-glukoza omjer ili sadrže sorbital mogu uzrokovati proljev ili bolove u trbuhu.

Prirodni sokovi podižu energiju

100% prirodni sokovi su lako probavljivi i daju puno trenutne energije. Preporučuju se za vrijeme i nakon fizičke aktivnosti zbog visok sadržaj kalija i šećera. Također, 100% prirodni sokovi dobri su u vraćanju energije te pomažu kod umora.

Linija DoNA Premium 100%

Najnoviji proizvodi iz DoNA linije su Premium 100% koncentrirani sokovi od jabuke i višnje maraške. Koncentrirani sok je čista esencija voća. Dobiva se cijeđenjem svježeg voća te odvajanjem suvišne vode i ostataka voća dok se ne dobije potpuno bistri sok.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

100% prirodni sokovi

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.