Pitajte znanost i tražite vjerodostojne informacije o zdravlju

Pitajte znanost - kampanja

Nakon Europskog tjedna javnog zdravlja (EUPHA – European Public Health Week: https://eupha.org/EUPHW), koji je uključivao niz aktivnosti za podizanje svijesti kako bi se osigurali dobri primjeri javnog zdravlja i inkluzivnijeg društva u cijeloj Europi, ovoga je tjedna pokrenuta kampanja podizanja svjesnosti javnosti “Pitajte znanost – pitajte liječnika”. Cilj ove kampanje je izgradnja povjerenja i pronalazak inovativnih načina suradnje između svih stručnjaka koji doprinose javnom zdravlju na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini.

Znanost, istraživanje, nova otkrića i inovacije u području zdravstva značajno su poboljšali kvalitetu života i dugovječnost stanovništva tijekom proteklih 100 godina. Mnoge bolesti koje su nas prije nekoliko desetljeća mogle osuditi na smrt u svega nekoliko dana, tjedana ili mjeseci sada su potpuno izlječive ili samo kronične te podložne odgovarajućem liječenju. Pritom je, naravno, važno povjerenje. Povjerenje u znanost, liječnike, zdravstveni sustav. Paralelno s razvojem znanosti i novim otkrićima, ne smijemo zaboraviti i na vlastitu odgovornost i svijest o tome što možemo učiniti za sebe i svoje zdravlje. Stoga tražimo vjerodostojne informacije.

Velik dio povjerenja i svijesti dodatno je poljuljan tijekom proteklih godinu dana pandemije – lažne i neprovjerene informacije dovele su mnoge ljude u sumnju, čak i u onim točkama u kojima do sada nismo imali nedoumica.

Kampanja Pitajte znanost
Foto: Pitajte znanost

Kampanja podizanja svjesnosti javnosti “Pitajte znanost”, koja je nedavno pokrenuta u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, na jednostavan i razumljiv način podiže svjesnost javnosti o važnosti vjerodostojnih izvora informacija o zdravlju i štetnim učincima neistinitih informacija o zdravlju.

Kampanja otkriva važnost zdravstvene zaštite i dokazane načine prevencije bolesti, kao što su: vježbanje, prehrambene navike, prilagođenost životnoj dobi… Imamo priliku čitati, vidjeti i čuti vjerodostojne podatke, smjernice, statistike i izjave nadležnih profesionalaca kojima možemo vjerovati. Upravo na njih, kao čitatelje, gledatelje ili korisnike društvenih mreža, nas usmjerava ova kampanja. 

Danas svatko može širiti razne informacije putem interneta, stoga u njihovu istinitost možemo biti sigurni jedino ako se obratimo profesionalnim izvorima i vjerodostojnim medijima. Kampanja “Pitaj znanost” također će Vam pomoći razlikovati zablude od istine pri informiranju o zdravlju, lijekovima, istraživanju, inovacijama i metodama liječenja.

Zdravstveni stručnjaci će se u sklopu kampanje usredotočiti na najhitnija zdravstvena pitanja u javnosti. U suradnji s influencerima, kampanja će također pokušati razbiti neke mitove povezane sa zdravljem i rasvijetliti kako nam mitovi i neistine o zdravstvenim problemima također mogu naštetiti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Pitajte znanost

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu