Gibonni i hrvatske pjevačice novom obradom pjesme “Ne odustajem” pružili podršku ženama s metastatskim rakom dojke

Snimanje spota Ne odustajem

Povodom početka kampanje “Ne odustajem” posvećenoj ženama s metastatskim rakom dojke premijerno je predstavljena nova obrada popularne Gibonnijeve pjesme s mladim hrvatskim pjevačicama. Na ovaj su način pružili podršku kampanji i oboljelim ženama. Uz pjevačice, u spotu također sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME.

Svečanom predstavljanju prisustvovale su pjevačice Eni Jurišić, Nika Turković, Antonela Đinđić i Mia Dimšić koje sudjeluju u novoj obradi, u aranžmanu Nikše Bratoša, kao i članice Udruge NISMO SAME te oboljele žene, sudionice spota i liječnici. Glazbenik Gibonni rekao je:

Za mene je privilegij biti dio ove kampanje i velika čast stajati uz ove žene te, koliko je moguće, biti im pri ruci. Naglašavam “hrabre” žene, a ne “neustrašive” jer neustrašivi su oni koji se ne straše, a hrabri su oni koji usprkos strahu i rizicima svejedno ne napuštaju prvu crtu i ne odustaju. Da sam s vama, da mogu, sad bih se ustao i zapljeskao ovim hrabrim ženama. Dopustite nam da učimo od vas.
Nikša Bratoš i hrvatske pjevačice
FOTO: Borna Hržina

Kampanja “Ne odustajem” prerasla u inicijativu sustavne pomoći ženama s metastatskim rakom dojke

U Hrvatskoj svake godine skoro 1.000 žena oboli od metastatskog raka dojke. Samo je u 2020. godini, prema najnovijim podacima, od raka dojke ukupno oboljelo 2.894 žena, od kojih je, sukladno pojavnosti, oko 30 % s metastatskim stadijem bolesti.

Upravo je njima posvećena kampanja “Ne odustajem”, prva ovakva kampanja u Hrvatskoj koja se bavi metastatskim rakom dojke, a pokrenuta je u suradnji s Udrugom NISMO SAME, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna. Danas je prerasla u inicijativu sustavne pomoći ženama s metastatskim rakom dojke. Pjevačica Nika Turković je istaknula:

Izuzetno sam počašćena biti dio tako važne kampanje, posebice jer sam u ovoj godini baš puno pričala o toj temi. U mojoj obitelji je ta zloćudna bolest ostavila traga, pa mi je promicanje takvih vrijednosti zbilja primarno. Također, uz ovakvu ekipu glazbenika kojima se divim, uživala sam u iskustvu i jako sam polaskana što stojim uz njih na ovom projektu.
Svečana promocija
FOTO: Roberto Uzelac

Cilj je osnažiti i ohrabriti žene da razgovaraju o svojem liječenju

Naime, trenutak kada žena dobije dijagnozu metastatskog raka dojke jedan je od najtežih u njezinom životu, u kojem se sve mijenja. Ona tada želi postaviti tisuću pitanja svojem liječniku, ali ne postavlja nijedno, jer je u šoku. Upravo radi toga ova inicijativa ima za cilj educirati i informirati žene s metastatskim rakom dojke te ih osnažiti i ohrabriti da razgovaraju sa svojim liječnicima o izboru terapije, eventualnim nuspojavama, ishodima liječenja i kvaliteti života.

Naime, zahvaljujući novim, suvremenim terapijama, pacijentice mogu dugo i kvalitetno živjeti. U posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali prostora za napredak još uvijek ima, upravo u području boljeg praćenja ishoda liječenja. Nastavno na to dr. sc. Ana Tečić Vuger, dr. med., s Odjela za liječenje raka dojke Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore u KBC-u Sestre milosrdnice istaknula je sljedeće:

Liječenje uznapredovalog raka dojke može se opisati kao zahtjevna utrka u kojoj nema odmora niti predviđanja koliko će trajati. Stoga je izuzetno važno primijeniti multidisciplinarni pristup koji uključuje optimalno korištenje svih modaliteta liječenja, praćenje ishoda liječenja, psihološku pomoć, dobru suradnju s liječnicima obiteljske medicine i podršku obitelji.

Upozorila je da je zbog svega toga izuzetno važno imati mehanizme učinkovitog praćenja ishoda liječenja.  

Važnu ulogu u borbi s ovom bolešću ima i opća razina osviještenosti i dobra informiranost svih dionika društva.

Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge NISMO SAME, koja je nositelj ove inicijative, navela je:

Zaista smo ponosni na ovu kampanju koju provodimo već drugu godinu zaredom. Osobito nam je drago što su važnost inicijative prepoznale i osobe iz hrvatskog javnog života te nam pružile veliku podršku. Naša inicijativa prvenstveno ima za cilj osnaživanje žena u njihovoj borbi s metastatskim rakom dojke te su upravo one najveća vrijednost ove kampanje. Njihove su ispovijesti nadahnuće i pokretač da nikada ne odustaju.
Nikša Bratoš, Mia Dimšić i Antonela Đinđić
FOTO: Roberto Uzelac

Radi mentalnog zdravlja i kvalitete života važna prisutnost okoline

Osim žena s metastatskim rakom dojke, inicijativa okuplja i njihove bližnje kojima se želi poslati poruka nade i podrške u trenutku kada su svi zajedno suočeni s činjenicom da je došlo do napredovanja bolesti.

Predstavljanju nove kampanje i promociji videospota prisustvovale su članice udruga, žene s metastatskim rakom dojke s članovima svojih obitelji te brojni drugi uzvanici, sudionici medicinske i javno-zdravstvene zajednice. Među njima je i dr. sc. Ivan Ćelić, spec. psihijatrije iz Klinike za psihijatriju Vrapče, ujedno član neformalne skupine “Zastupnici u borbi protiv raka” pri Hrvatskom saboru. Tom je prilikom naglasio:

Žene s metastatskim rakom dojke suočavaju se s brojnim izazovima i očekivanjima koji mogu imati utjecaja na njihovo mentalno zdravlje i sveukupnu kvalitetu života. Stoga je tijekom procesa oporavka, osim medicinske pomoći, važna prisutnost partnera, drugih članova obitelji i prijatelja, pridruživanje grupama podrške koje će pomoći oko suočavanja s bolešću i boljeg upravljanja emocijama što će u konačnici dovesti do što je moguće normalnijeg života usprkos dijagnosticiranoj bolesti.

Priče pacijentica, ali i stručna predavanja liječnika, te savjete kako se nositi s dijagnozom, nuspojavama liječenja, kao i savjete kako biti podrška i ostale važne informacije o metastatskom raku dojke možete pronaći na službenoj stranici www.neodustajem.hr.

O raku dojke možete pročitati i u članku “Rak dojke – učestalost, uzroci, vrste, simptomi, dijagnoza, stadij bolesti, liječenje i prognoza“.

Novi videospot za kampanju “Ne odustajem” pogledajte u nastavku:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Borna Hržina

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu