“Budi mRAK” kampanja – studenti medicine educiraju mlade o prevenciji 6 vrsta raka uzrokovanih HPV infekcijom

Mladi educiraju mlade o besplatnoj prevenciji

Studenti medicine: “Educiramo vršnjake jer ne želimo da u budućnosti itko izgubi život zbog bolesti uzrokovane HPV infekcijom“.

U Hrvatskoj je već više od 10 godina dostupno besplatno cjepivo protiv nekoliko vrsta raka koje može uzrokovati humani papiloma virus, no odaziv na imunizaciju i dalje je izrazito slab, zbog nedovoljne informiranosti i predrasuda koje se vežu uz HPV infekciju.

Budući liječnici, studenti svih medicinskih fakulteta u našoj zemlji, prepoznali su nedostatak spolnog odgoja u školama, kao i važnost sustavne edukacije mladih o (spolnom) zdravlju, zbog čega su i započeli s provedbom „Budi mRAK“ projekta. Cilj je, kroz edukacije koje studenti drže u srednjim školama, među učenicima i učenicama podići razinu informiranosti o dostupnoj prevenciji čak 6 vrsta raka koje uzrokuje HPV infekcija i koja je za njih besplatno dostupna do kraja lipnja ove godine.

Kampanja Budi mRAK
Foto: CroMSIC

Istraživanje koje je Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba još u prosincu 2018. proveo u suradnji s IPSOS-om pokazalo je da svaki peti roditelj koji ima djecu u dobi od 15 do 18 godina uopće ne razgovara s djecom o temi spolnog zdravlja, kao i da je tek 17% roditelja u potpunosti upoznato s informacijom da HPV infekcije mogu uzrokovati nastanak čak šest vrsta raka, i kod muškaraca i kod žena. Riječ je o bolestima koje se više ne moraju dogoditi nikome jer je u Hrvatskoj dostupno cjepivo protiv HPV-a, a kako bi proces informiranja javnosti o važnosti prevencije bolesti koje uzrokuje HPV bio što uspješniji, vrlo je važna i uloga medija.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu