Kako je Damir Kedžo pobijedio inzulinsku rezistenciju?

Kako je Damir Kedžo pobijedio inzulinsku rezistenciju

Poliklinika Aviva uspješno je održala deveti po redu Zdravljak pod nazivom Srce i dijabetes – balans za dulji život 2. listopada 2024. godine. Taj edukativni panel okupio je vrhunske stručnjake iz područja kardiodijabetologije, kao i inspirativne goste Damira Kedžu i Mislava Šepića, koji su podijelili svoja osobna iskustva s dijabetesom i inzulinskom rezistencijom.

Sudionici su imali priliku čuti vrijedne savjete o prevenciji i kontroli srčanih bolesti i dijabetesa, a događaj je započeo besplatnim vađenjem krvi u laboratoriju Poliklinike Aviva.

Srčane bolesti su pet puta češće kod pacijenata koji imaju dijabetes

Mima Georgieva, dr. med., spec. interne medicine, subspec. kardiologije u Poliklinici Aviva, je izjavila:

Vrlo često nailazim na pacijente u kardiološkoj ambulanti koji imaju problema s dijabetesom. Naime, kardiodijabetologija je grana koja obuhvaća i kardiologiju i dijabetologiju, zato što kardiologija kao takva tretira bolesti srca i krvnih žila, a dijabetes je bolest koja prije svega napada određene organske sklopove u organizmu, a to su i srce i krvne žile te bubrezi i oči.

U dijabetičara aterosklerotske promjene, odnosno promjene na krvnim žilama, su do pet puta češće nego kod pacijenata koji nemaju dijabetes, pa su samim time bolesti krvnih žila i bolesti srca zastupljenije kod dijabetičara.

Naime, imamo pacijente koji imaju dijabetes, ali nije registriran. Taj dijabetes razvija svoje komplikacije, kao što su aterosklerotske promjene i promjene na srcu. Često puta se zna dogoditi da prvi simptom pacijenata bude problem s krvnim žilama ili bolest srčanih krvnih žila, odnosno infarkt miokarda. Nažalost, to je sve češći slučaj, tako da imamo pacijente koji dolaze s prvom komplikacijom u hitnu službu i kada se odredi glukoza u krvi, nalaz pokazuje vrlo visoke vrijednosti i znamo o čemu se radi.

Mima Georgieva, dr. med., spec. interne medicine, subspec. kardiologije u Poliklinici Aviva
FOTO: Nova Studio/Karlo Klasić

Povišen krvni tlak i povišeni krvni kolesterol su dva osnovna čimbenika rizika za koronarnu bolest, a i za bolest krvnih žila, izjavila je dr. Georgieva.

Kod dijabetesa je ateroskleroza puno češća i brža, a aterosklerotske promjene su samo još potaknute povišenim krvnim tlakom koji nije dovoljno dobro reguliran, povišenim kolesterolom koji također nije dovoljno dobro reguliran, a onda, ako imamo od ostalih čimbenika, primjerice, pušenje, onda imamo vrlo kompliciranu situaciju.

Dr. Georgieva je istaknula da su osnovni izazovi pacijentu objasniti da ima dijabetes te da u sklopu svoje bolesti mora paziti i na tlak i kolesterol:

Mora ići redovno na kontrole i to ne samo na vađenje šećera iz krvi nego da radi kontrole krvnih žila, da pravodobno pronalazi suženja u krvnim žilama te da jednom godišnje ili jednom u dvije godine napravi i ergometriju, odnosno test opterećenja da vidimo ima li pacijent promjene na krvnim žilama oko srca.

Zaključila je da su sistematski pregledi vrlo važni za prevenciju ovih bolesti:

Ako je šećer u krvi povišen, on ne boli. Ako je tlak malo povišen do srednje povišen, on isto tako ne boli. Ako je kolesterol povišen, ni on ne boli. Međutim, sve troje u kombinaciji zna izazvati smrtonosnu bolest. Dakle, sistematski pregledi jedanput godišnje su moja svesrdna preporuka.

Prof. dr. sc. Miro Bakula, dr. med., specijalist interne medicine, endokrinologije i dijabetologije, Voditelj Odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KB-a Sveti Duh
FOTO: Nova Studio/Karlo Klasić

Pretilost je glavni rizični faktor

Prof. dr. sc. Miro Bakula, dr. med., specijalist interne medicine, endokrinologije i dijabetologije, voditelj Odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KB-a Sveti Duh, je izjavio da je pretilost glavni rizični faktor uz jedan sedentarni način života s premalo kretanja i premalo tjelesne aktivnosti te, naravno, sustavne pogreške u prehrani:

Pretilost je preteča svih metaboličkih bolesti. Ako već nismo, onda bi bilo bitno pravovremeno dijagnosticirati šećernu bolest, što isto nije slučaj. Pet godina prođe od početka šećerne bolesti do dijagnoze. Na kraju, kada već dijagnosticiramo šećernu bolest, bilo bi važno tu bolest liječiti kao što to kaže struka, a to u prijevodu znači jednim cjelovitim pristupom.

Objasnio je što to znači:

Taj cjeloviti pristup podrazumijeva da kod bolesnika sa šećernom bolešću ne kontroliramo samo njegov povišeni šećer, nego svih drugi 15 problema koje ima – i povišeni krvni tlak, povišene lipide, nereguliranu tjelesnu masu, bubrežne i kardiovaskularne probleme. Jedino na takav način dobit ćemo dobre rezultate s duljim njihovim životnim vijekom, s manje moždanih i srčanih udara, manje potreba za dijalizom i manje sljepoća.

U Hrvatskoj je dostupna sva moderna tehnologija za liječenje bolesnika s tipom 2 šećerne bolesti koje uključuju i senzore i kontinuirane mjerače glikemije te inzulinske pumpe.

U tom pogledu je Hrvatska uz bok modernim, razvijenim i bogatim zapadnoeuropskim zemljama. Sve smo omogućili našim bolesnicima, a većinom je to rezervirano za bolesnike s tipom 1 šećerne bolesti. Ta tehnologija im je promijenila kvalitetu života. Promijenila im je i regulaciju njihove bolesti – oni su bolje regulirani, a to u prijevodu znači manje kardiovaskularnih, bubrežnih i očnih komplikacija i svih drugih koje se pojavljuju ako neadekvatno liječimo bolesnike sa šećernom bolešću.

Također, prof. dr. sc. Miro Bakula je komentirao kako vidi budućnost upravljanja dijabetesom:

U zadnjih 5 – 10 godina na tržište nam je došlo nekoliko generacija novih antidijabetika koji su bitno promijenili ishode i prognozu bolesnika sa šećernom bolešću. Tu prvenstveno mislim na GLP-1 receptor agoniste i SGLT2 inhibitore. GLP-1 receptor agonisti su važni jer ne samo da snižavaju šećer u krvi, već djeluju na sve one probleme koje bolesnik sa šećernom bolešću ima – smanjuju tjelesnu masu, pomažu u regulaciji lipida, djeluju na masnu jetru, povoljno djeluju i na kardiovaskularne i bubrežne bolesti. Budućnost je daljnji razvoj GLP-1 receptor agonista i SGLT2 inhibitora.

Damir Kedžo Cijelo vrijeme sam bio umoran!
FOTO: Nova Studio/Karlo Klasić

Damir Kedžo: “Cijelo vrijeme sam bio umoran!”

S debljinom i pretilošću povezano je stanje koje se naziva inzulinska rezistencija.

Inzulinska rezistencija nastaje kada tjelesne stanice manje reagiraju na inzulin, hormon koji pomaže regulirati razinu šećera u krvi. Kao rezultat toga, gušterača proizvodi više inzulina za kompenzaciju, ali s vremenom to može dovesti do povišene razine šećera u krvi i povećanog rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Često se povezuje s pretilošću, tjelesnom neaktivnošću i lošom prehranom, no može se kontrolirati promjenama načina života poput redovite tjelovježbe i uravnotežene prehrane, kao što je to u svojem primjeru pokazao poznati hrvatski pjevač Damir Kedžo.

Živim dosta užurban život tako da možda s te strane ne stignem pripremati obroke. No, uz nekakve hackove poput jako puno grahorica, leće i te hrane koje možete naći u limenkama, kada ne stignete ništa skuhati, vrlo je jednostavno izbjeći da taj šećer poraste. Moram priznati da sam u zadnjih četiri mjeseca što sam na zdravijoj prehrani uspio dovesti svoju glukozi u krvi na zavidnoj razini.

Komentirao je i kako je izgledala njegova prehrana:

Što se tiče prilagodbe prehrane, izbacio sam zapravo, moram priznati, sve što sam jeo prije toga! Pekare su otpale, žitarice su otpale, krumpir je otpao … Nabavio sam si senzor koji prati 24 sata uživo stanje glukoze u mojoj međustaničnoj tekućini i na taj način sam vidio što se smije, a što ne smije jesti. Izbacio sam sve od čega mi je šećer rastao, uključujući i kofein. Jako puno ljudi ne zna da čista kava može uzrokovati rast glukoze u krvi zbog toga što pobuđuje anksioznost, a tijelo kad je anksiozno stvara više glukoze u krvi. Moram priznati da mi je najveća promjena bila unos jabučnog octa u prehranu i grahorica – slanutak, leća i grah su po meni najbolje stvari kao nekakva baza obroka.

Tvrdi kako fizička aktivnost kod njega nije stvarala nikakav problem s obzirom na to da se bavio sportom:

Ja sam oduvijek bio fizički aktivan i to uopće nikada nije bio ni problem. Kod mene je najveći problem bila prehrana. Ne može se fizičkom aktivnošću zamijeniti loša prehrana. Jednostavno je to dvoje u sinergiji. Bavio sam se sportom kao i inače, čak sam ga i pojačao, ali svejedno, pogotovo na dijelu trbuha, nisam gubio masti. To je zapravo jedan od prvih znakova da čovjek ima problema s inzulinskom rezistencijom, pa možda čak i dijabetesom tipa 2.

Kedžo tvrdi da nije bio svjestan koliko loša prehrana utječe na njega dok je nije promijenio. Osim debljanja, istaknuo je i druge simptome inzulinske rezistencije koje je iskusio:

Jedan od glavnih znakova inzulinske rezistencije je pojačana anksioznost. Ako se loše hranite, vrlo često će vam se javiti anksioznost nakon obroka te onaj standardni umor kada vam se spava i ne možete se pomaknuti. To je znak da imate problema sa šećerom. Kod mene je to prije ove cijele situacije bilo to da sam cijelo vrijeme bio umoran, a vi kada izlazite na stage, morate zabaviti ljude dva i pol sata, a najradije biste spavali, nije baš najbolja situacija.

Poručio je da, ako iskusite ove simptome, obavezno provjerite svoje zdravlje:

Već s malim promjenama u prehrani mogu se napraviti veliki rezultati. Slušajte svoje tijelo i, naravno, želim vam puno sreće, pogotovo ako ste u stadiju inzulinske rezistencije, što se stvarno može korigirati prehranom. Ako je u pitanju dijabetes tipa 2, i on je reverzibilan, ali je puno teže se s njim nositi. Stvarno se nadam da svojim istupom mogu pomoći puno ljudi da promjene svoje životne navike i da krenu voditi zdraviji život.

Mislav Šepić Svatko ima svoj način mršavljenja
FOTO: Nova Studio/Karlo Klasić

Mislav Šepić: “Svatko ima svoj način mršavljenja!”

Mislav Šepić doživio je čudesnu transformaciju te izgubio čak 78,8 kg! Gubitak kilograma je utjecao na njegovo zdravlje tako što mu se smanjila razina glukoze u krvi. Razina hormona štitnjače također mu se smanjila i tvrdi da je kompletno zdraviji u cijelom tijelu. Također je izjavio da ga zglobovi više ne bole te da može puno lakše hodati i kretati se.

Što se tiče prehrane, najbitnije mi je to što sam izbacio slatko. To je bio moj najveći grijeh. Najviše sam jeo sladoled. Nakon što sam to izbacio, glukoza mi se smanjila i zdraviji sam. Unosim puno više proteina, a jaja jedem skoro svaki dan. Što se tiče zdravih ugljikohidrata, jedem zobene pahuljice, a uz to jedem i jako puno voća, pogotovo u međuobrocima.

Što se tiče bavljenja fizičkom aktivnošću, tvrdi da je uspio uspostaviti ravnotežu.

Bilo je na početku malo problema dok nisam našao nekakvu zlatnu sredinu. Počeo sam vježbati tri puta tjedno, a skoro svaki dan vozim bicikl i idem na posao s biciklom.

Onima koji odluče smršavjeti i time regulirati kroničnu bolest ili je spriječiti, Šepić je poručio:

Svatko ima svoj način kako smršaviti i kako promijeniti život. Uvijek je vrijeme za to – imao ti 60 godina, imao ti 200 kg, uvijek je vrijeme za promjenu. I treba krenuti odmah, a ne “od ponedjeljka”.

Važno je potaknuti promjene

Zdravljak “Srce i dijabetes – balans za dulji život” bio je neprocjenjiva prilika za stjecanje znanja i uvida u važnost uravnoteženog pristupa zdravlju. Kroz stručne medicinske savjete i osobna svjedočanstva sudionici su naučili kako kombinacija pravilne prehrane, redovite kontrole i tjelesne aktivnosti može smanjiti rizik od komplikacija te poboljšati kvalitetu života.

Panel je završio s nadom da će mnogi prisutni potaknuti promjene u svojem načinu života kako bi živjeli dulje i zdravije.

Posjetite Polikliniku Aviva ako želite provjeriti svoje razine šećera u krvi i prevenirati potencijalne kronične bolesti. 

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Poliklinika Aviva po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Nova Studio/Karlo Klasić

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu