Hrvatska će implementirati dvije najbolje prakse u zaštiti mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje

Mentalni poremećaji su u porastu i zato predstavljaju velik izazov za javno zdravstvo. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije za Hrvatsku iz 2016. godine mentalni poremećaji su na 4. mjestu vodećih skupina bolesti, iza kardiovaskularnih i malignih bolesti i ozljeda.

Također, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2019. godini registrirane su ukupno 38.422 hospitalizacije zbog mentalnih poremećaja. Treba naglasiti da je gotovo 70 %  bilo u dobi 20 – 59 godina. Najčešće zbog:

  • mentalnih poremećaja uzrokovanih alkoholom
  • shizofrenije
  • depresivnih poremećaja
  • mentalnih poremećaja zbog oštećenja i disfunkcije mozga i tjelesne bolesti
  • reakcije na teški stres uključujući posttraumatski stresni poremećaj.

Pandemija koronavirusa ostavlja trag na mentalnom zdravlju

UNICEF se osvrnuo i na mlađe generacije ustvrdivši da su se dosad djeca i mladi suočavali s izazovima mentalnog zdravlja bez značajnih ulaganja u njihovo rješavanje. Naglasak su stavili i na utjecaj koji će pandemija koronavirusa ostaviti na mentalno zdravlje i opću dobrobit djece i mladih u narednim godinama. Pandemija ne utječe samo na mentalno zdravlje najmlađih, već mentalno zdravlje sviju.

Zato što je riječ o bolestima koje mogu postati kronične, značajno narušiti kvalitetu života i veliko su financijsko opterećenje za zdravstveni sustav, briga o mentalnom zdravlju treba biti prioritet.

Zaštita mentalnog zdravlja
FOTO: Shutterstock

Europski projekt JaImpleMENTAL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zato sudjeluje u Europskoj zajedničkoj akciji u provedbi najboljih praksi s područja mentalnog zdravlja pod nazivom JAImpleMENTAL. Projekt je to Europske komisije, koji podupire države u njihovim nastojanjima da poboljšaju skrb za mentalno zdravlje s naglaskom na prijenos znanja i pilot provedbu i implementaciju dviju najboljih praksi u području transformacije sustava zaštite mentalnog zdravlja:

  • “Mentalno zdravlje u Belgiji” (uspostava zaštite mentalnog zdravlja u zajednici putem mobilnih timova)
  • “SUPRA” (najbolja austrijska praksa u prevenciji suicida).

Akcija je počela 1. listopada, a trajat će tri godine. JAImpleMENTAL uključuje 40 organizacija iz 21 zemlje Europske unije. Da se nacionalna ministarstva uključe u provedbu navedenih praksi pobrinut će se Odbor za politiku država članica.

Mentalno zdravlje
Foto: Shutterstock

Od utjecaja COVID-19 do lakšeg pristupa skrbi o mentalnom zdravlju

Akcija će ukratko biti usmjerena na:

  • uspostavu mreža za razmjenu znanja
  • uspostavu mobilnih timova za pružanje intervencija u zajednici
  • razumijevanje utjecaja pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje
  • strategije prevencije samoubojstava u europskim zemljama
  • poboljšanje mentalnog zdravlja i dobrobiti olakšavanjem njihovog pristupa skrbi
  • interdisciplinarnu suradnju.

Treba istaknuti da mentalno zdravlje ne podrazumijeva samo odsustvo mentalnih poremećaja. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije to je stanje u kojem svatko od nas može ostvarivati svoje potencijale, nositi se s normalnim životnim stresom, biti produktivan i pridonositi zajednici.

Za mentalno zdravlje važno je osvijestiti i upoznati sebe, izgraditi povjerenje u sebe, odvojiti vrijeme za sebe, baviti se tjelovježbom i njegovati odnose s drugim ljudima. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je i letak sa savjetima i kontaktima za pomoć.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu