Kako raditi i zarađivati plaću kod kuće, na plaži, u kafiću, putujući…?

rad-na-plazi

Zamislite ovaj scenarij: na svom prijenosnom računalu radite kreativan posao koji vas ispunjava. Imate fleksibilno radno vrijeme. Imate fleksibilno radno mjesto: možete raditi doma, na plaži, putujući, dok ispijate kavu u nekom kafiću, na različitim lokacijama, skoro svugdje gdje imate Wi-Fi vezu i svoje računalo sa sobom.

Možda ste čuli za termin “digitalni nomad” (označava osobu koja je “neograničena” lokacijom i koristi tehnologiju, uglavnom internet i prijenosno računalo kao sredstvo zarađivanja prihoda).

Digitalni nomadi su najčešće uspješni blogeri, koji su svojim blogom sabi zaradili dovoljan izvor prihoda da si mogli napustiti svoj stalan posao i žive samo od bloganja i vloganja (YouTube). Najčešće se radi o modnim blogerima, zatim lifestyle i beauty blogerima.

To su nerijetko i blogeri koji daju savjet za digitalni marketing, za izradu uspješnog online biznisa, freelance pisci, web dizajneri

Treću grupu bi činili coach-evi (poput mene) , savjetnici ili neki drugi stručnjaci koji nude online savjetovanje putem Skype-a i/ili online tečajeva, virtualni asistenti…

Kako postati digitalni nomad?

Baviti se online zanimanjem podrazumijeva da ste gotovo cijeli dan online, jer vam je posao “virtualan”. Ako niste zaljubljeni u modernu tehnologiju, ne volite provoditi vrijeme na društvenim mrežama, volite biti “odsječeni” od cyber svijeta, onda ovaj način rada nije za vas. Vrijedi i obrnuto.

rad-iz-kreveta

Ako želite postati digitalni nomad, slijede savjeti kako i odakle početi:

1. Definirajte što bi to voljeni raditi online

Koja je vaša jača strana, talent, vještina, stručnost? Je li to pisanje, fotografija, rad s kamerom, web ili grafički dizajn, neka vrsta savjetovanja koju bi mogli ponuditi?

2. Razradite plan

Na primjer, ako je vaš talent pisanje, onda možete početi pisanjem svog bloga ili članaka. Ako vam je struka marketing onda bi o tome mogli educirati ljude putem YouTubea ili pisanjem savjeta na svom blogu. Ako volite modu onda bi vam postavljenje svojih fotografija s odjevnim kombinacijama na blogu i Instagramu bila dobra ideja. Znate da dobro radite frizure ili se šminkate: napravite tutorijale i objavite ih na YouTubeu! Duhoviti ste? Možete snimati smiješne video klipove i slično… Ovisno o tome što bi mogli ponuditi, razradite plan kako to učiniti.

3. Pronađite nekoga tko će vas inspirirati

Pronađite tog blogera, marketinškog stručnjaka, YouTube-era, coach-a, pisca…koji je već uspješan i stoji na mjestu na kojem bi željeli biti. To će vam dati viziju, motivaciju i pravac u kojem trebate ići.

4. Naoružajte se informacijama

Istražujte, čitajte, educirajte se o online marketingu, društvenim mrežama, unajmite nekoga tko će vam pomoći da napravite web stranicu ili coach-a koji će vas usmjeriti i s vama razraditi konkretan plan akcija i dati vam savjet iz prve ruke, pomoći vam da izbjegnete početničke pogreške. Povežite se s drugim digitalnim nomadima i blogerima. Razmjenjujte informacije i iskustva.

5. Radite to iz ljubavi, ne zbog honorara

Ako želite zaraditi mnogo novca za nekoliko mjeseci, nemojte se upuštati u ove vode! Izgradnja publike čitatelja i online “brenda” i reputacije zahtijeva vrijeme, trud, rad, zalaganje i mnogo sati, dana, mjeseci, pa i godina provedenih za računalom, bez prihoda. Jer, da bi ostvarili bilo kakve prihode (bilo od reklama na blogu ili stranici, bilo od prodaje svojih usluga, knjiga…) trebate prvo imati dobru posjećenost i izgraditi publiku čitatelja. A da bi stvorili publiku i imali dobru posjećenost web stranice trebate uložiti puno truda, vremena, posvećenosti i strpljenja, kako bi kreirali doista kvalitetan sadržaj koji će vas pozicionirati kao stručnjaka i koji će vam dati kredibilitet, tisuće ljudi koji će pratiti vaš rad i kreirati mogućnost da jednog dana radite svoj posao iz snova ispod palminog drveća, s prijenosnim računalom u krilu, dok ispijate neki koktel ili kokosovu vodu.

rad-od-kuce

Kao i u svakom “biznisu”: nemate garancije da ćete uspjeti, no ako to stvarno želite i odvažite se na pokušaj, kreirat ćete sebi mogućnost da jednog dana uspijete. Imajte na umu da za blog treba (u prosjeku) najmanje 6 mjeseci redovitog bloganja (ovdje mislim na doista kvalitetan i redovan sadržaj) da bi uopće bio primijećen i dobio neku publiku, a da “zaživi” treba dvije godine.

Ja sam blogala i pisala članke dvije godine, bez ikakvog honorara, prije nego sam počela od toga zarađivati novac. To sam radila iz ljubavi, iako su me mnogi od toga odgovarali, jer prema našoj popularnoj balkanskoj mantri “bolje je đabe ležat’, nego đabe radit'”. Čak i da nisam od toga počela zarađivati i da mi to nije bio posao, još uvijek bih blogala, jer to volim i to me ispunjava.

Dakle, u ovom poslu uspjeh preko noći je nonšalantno rečeno ravan vjerojatnosti da dobijete zgoditak na lutriji ili da grom udari u koprive. No, ako budete kreirali dobar, kvalitetan, zanimljiv, koristan sadržaj, budete strpljivi, ne budete opterećeni honorarom već to radite s ljubavlju, kreirat ćete sebi tu mogućnost da od toga i zaradite. Ako se to pak ne dogodi, onda niste izgubili puno, jer ste se bavili aktivnošću koja je vaša strast, koja vas ispunjava i čini vas sretnima. To je najljepši honorar koji uopće i možete dobiti!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu