Joga poboljšava kvalitetu života pacijenata s fibrilacijom atrija

Joga za cirkulaciju

Joga poboljšava kvalitetu života bolesnicima s paroksizmalnom fibrilacijom atrija. To je rezultat istraživanja objavljenog u časopisu European Journal of Cardiovascular Nursing. Fibrilacija atrija je najčešći poremećaj srčanog ritma koji pogađa 1,5-2% opće populacije u razvijenom svijetu.

Oblici u kojima se bolest javlja su:

  • Paroksizmalna fibrilacija atrija – napadaji aritmije koji traju kraće od 7 dana, najčešće kraće od 24 sata i tipično spontano prestaju
  • Perzistentna fibrilacija atrija – epizode koje traju duže od 7 dana i koje zahtijevaju električnu ili farmakološku konverziju
  • Permanentna fibrilacija atrija – perzistentna fibrilacija atrija kod koje kardioverzija ili nije pokušana ili nije uspjela

Paroksizmalna fibrilacija atrija je posebno neugodna. Pacijenti ne mogu živjeti živote kakve žele, često se odriču izlazaka i putovanja iz straha od pojava epizoda bolesti.

Studija je uključivala 80 bolesnika s paroksizmalnom fibrilacijom atrija. Randomizacijom su formirane dvije grupe – jedna je upražnjavala jogu, a druga nije. Obje grupe su primale standardnu terapiju lijekovima, kardioverzijom i ablacijom prema potrebi.

Učinak joge na pacijente

Grupa koja je odlazila na jogu, činila je to jednom tjedno po jedan sat, tijekom 12 tjedana, s iskusnim učiteljem joge. Program je uključivao lagane kretnje, duboko disanje i meditaciju.

Kod svih pacijenata se na početku i na završetku ocjenjivala kvaliteta života uz pomoć validiranih upitnika. Mjerili su se broj otkucaja srca u minuti i krvni tlak.

Nakon 12 mjeseci, grupa koja je odlazila na jogu pokazivala je bolje rezultate mentalnog zdravlja, niži broj otkucaja srca i niži sistolički i dijastolički tlak u odnosu na ulazne podatke. Kod kontrolne grupe nije bilo nikakvog poboljšanja navedenih parametara.

Joga može poboljšati kvalitetu života pacijenata s paroksizmalnom fibrilacijom atrija, jer im pruža metodu za ovladavanje kontrole nad simptomima, umjesto osjećaja bespomoćnosti“ riječi su Marie Wahlström, vodeće autorice ispitivanja. „Mnogi pacijenti s paroksizmalnom fibrilacijom atrija koje susrećem u svojoj praksi su pod jakim utjecajem stresa. Joga bi se trebala koristiti kao dodatak terapiji i  trebala bi im pomoći da se relaksiraju.

Joga i opuštanje uz glazbu

Znanstvenici će proširiti ovu studiju na veću grupu od 140 pacijenata. Jedna grupa će odlaziti na jogu, druga na terapiju glazbom za opuštanje, a treća će biti kontrolna grupa. To će pokazati što je kod joge djelotvorno – pokret i duboko disanje, ili samo relaksacija.

Nije zanemariv ni efekt grupne terapije uz jogu. Pacijenti su se osjećali sigurnije i zaštićenije susrećući osobe s istom bolesti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu