Joga poboljšava kvalitetu života pacijenata s fibrilacijom atrija

Joga za cirkulaciju

Joga poboljšava kvalitetu života bolesnicima s paroksizmalnom fibrilacijom atrija. To je rezultat istraživanja objavljenog u časopisu European Journal of Cardiovascular Nursing. Fibrilacija atrija je najčešći poremećaj srčanog ritma koji pogađa 1,5-2% opće populacije u razvijenom svijetu.

Oblici u kojima se bolest javlja su:

  • Paroksizmalna fibrilacija atrija – napadaji aritmije koji traju kraće od 7 dana, najčešće kraće od 24 sata i tipično spontano prestaju
  • Perzistentna fibrilacija atrija – epizode koje traju duže od 7 dana i koje zahtijevaju električnu ili farmakološku konverziju
  • Permanentna fibrilacija atrija – perzistentna fibrilacija atrija kod koje kardioverzija ili nije pokušana ili nije uspjela

Paroksizmalna fibrilacija atrija je posebno neugodna. Pacijenti ne mogu živjeti živote kakve žele, često se odriču izlazaka i putovanja iz straha od pojava epizoda bolesti.

Studija je uključivala 80 bolesnika s paroksizmalnom fibrilacijom atrija. Randomizacijom su formirane dvije grupe – jedna je upražnjavala jogu, a druga nije. Obje grupe su primale standardnu terapiju lijekovima, kardioverzijom i ablacijom prema potrebi.

Učinak joge na pacijente

Grupa koja je odlazila na jogu, činila je to jednom tjedno po jedan sat, tijekom 12 tjedana, s iskusnim učiteljem joge. Program je uključivao lagane kretnje, duboko disanje i meditaciju.

Kod svih pacijenata se na početku i na završetku ocjenjivala kvaliteta života uz pomoć validiranih upitnika. Mjerili su se broj otkucaja srca u minuti i krvni tlak.

Nakon 12 mjeseci, grupa koja je odlazila na jogu pokazivala je bolje rezultate mentalnog zdravlja, niži broj otkucaja srca i niži sistolički i dijastolički tlak u odnosu na ulazne podatke. Kod kontrolne grupe nije bilo nikakvog poboljšanja navedenih parametara.

Joga može poboljšati kvalitetu života pacijenata s paroksizmalnom fibrilacijom atrija, jer im pruža metodu za ovladavanje kontrole nad simptomima, umjesto osjećaja bespomoćnosti“ riječi su Marie Wahlström, vodeće autorice ispitivanja. „Mnogi pacijenti s paroksizmalnom fibrilacijom atrija koje susrećem u svojoj praksi su pod jakim utjecajem stresa. Joga bi se trebala koristiti kao dodatak terapiji i  trebala bi im pomoći da se relaksiraju.

Joga i opuštanje uz glazbu

Znanstvenici će proširiti ovu studiju na veću grupu od 140 pacijenata. Jedna grupa će odlaziti na jogu, druga na terapiju glazbom za opuštanje, a treća će biti kontrolna grupa. To će pokazati što je kod joge djelotvorno – pokret i duboko disanje, ili samo relaksacija.

Nije zanemariv ni efekt grupne terapije uz jogu. Pacijenti su se osjećali sigurnije i zaštićenije susrećući osobe s istom bolesti.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Joga poboljšava kvalitetu života pacijenata s fibrilacijom atrija

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.