Imate žgaravicu, često ste naduti i patite od grčeva? Možda imate dispepsiju – evo o čemu se radi

Iberogast - dispepsija

Procjenjuje se da 25 posto ljudi pati od ovih tegoba.

Dispepsija je osjećaj boli u gornjem dijelu abdomena, a obično se javlja nakon jela. Najčešće je riječ o funkcionalnom poremećaju gornjeg dijela probavnog sustava kojeg prate simptomi poput nelagode, mučnine, žgaravice, osjećaj nadutosti, ali i sitosti iako je osoba pojela vrlo malo hrane za obrok. Za ovo stanje karakteristični su i problemi s vjetrovima, kao i ‘podizanje kiseline’ (tzv. refluks želuca). 

Simptomi koji upućuju na dispepsiju: 

 • bol i osjećaj žarenja u želucu (žgaravica),
 • osjećaj mučnine ili nadutosti,
 • osjećaj sitosti i nakon malih količina hrane,
 • podrigivanje i pojačano ispuštanje plinova,
 • vraćanje ‘kiseline’ u jednjak.

Dispepsija može biti organska i funkcionalna. Organska dispepsija, kao simptom drugih bolesti javlja se kod gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), infekcije bakterijom Helicobacter pylori, želučanog ulkusa (čira na želucu), bolesti žuči ili gušterače, ali i uzimanja nekih vrsta lijekova. Ako nema organskog uzroka dispepsije, govorimo o funkcionalnoj dispepsiji.

Dijagnostika

Put do dijagnoze kreće uzimanjem detaljne anamneze, nakon koje slijede fizikalni pregled i dijagnostička obrada. Potrebno je napraviti pretrage krvi, stolice, UZV abdomena, endoskopiju želuca i crijeva, RTG abdomena te prema potrebi i test na Helicobacter pylori. Da bi se dijagnosticirala funkcionalna dispepsija, ne smije biti dokaza oštećenja ili drugih vidljivih promjena u probavnom sustavu, odnosno sve ove pretrage trebaju biti negativne. 

Na pojavu dispepsije uvelike utječu ovi čimbenici: pušenje, prekomjerno pijenje alkohola, pretilost, neredovita i/ili nekvalitetna prehrana (previše masne, pržene i začinjene hrane), prisutnost kroničnih bolesti te infekcija bakterijom Helicobacter pylori

Kako se liječi?

Dispepsija se često povezuje i sa stresom pa su uz specijalističke preglede, promjene životnih navika u principu i prvi korak u liječenju ovog stanja. Prije svega treba prestati pušiti i izbjegavati alkohol, smanjiti izvore stresa uvođenjem tjelovježbe i tehnika opuštanja te uvesti reda u prehranu budući da neka hrana može pogoršati stanje. 

Preporučuje se prednost dati povrću, voću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama (u slučaju da nemate problema s nadutošću i vjetrovima) te birati nemasno meso i ribu. Kroz dan bi trebalo imati više manjih obroka te po mogućnosti jesti u miru i polako žvakati svaki zalogaj jer pretjerano gutanje zraka može potaknuti neugodne vjetrove. 

Iz jelovnika bi trebalo izbaciti hranu bogatu jednostavnim šećerima jer se tako sprečava pojačano lučenje želučane kiseline te kavu i sokove od citrusa svesti na minimum kako bi se izbjegli neugodni simptomi. Hranu se ne preporučuje dosoljavati te bi se unos soli trebao svesti na minimum, a pri izboru masnoća prednost je uvijek najbolje dati maslinovom ulju koje obiluje blagotvornim omega 3-kiselinama. 

Što se još može učiniti?

Kao oblik otpuštanja stresa, ali i održanja zdravlja, tjelovježba može pružiti osjećaj olakšanja. Prema općim preporukama, već pola sata umjerene tjelesne aktivnosti pozitivno će djelovati na probavni sustav potičući metaboličke procese te poslužiti kao ispušni ventil za sve brige. 

Vođenje dnevnika, odnosno zapisivanje obroka, raspoloženja i tegoba može biti od pomoći u utvrđivanju i izbjegavanju okidača. Vježbe disanja, tehnike opuštanja i psihoterapija također su praktični načini kontroliranja funkcionalne dispepsije, osobito za ljude koji se teško nose sa stresom.

Brza i učinkovita pomoć

Ako se drugačije ne odredi specijalističkim pregledom, neugodni simptomi se najčešće ublažavaju bezreceptnim lijekovima. No, o izboru istih svakako bi se trebalo posavjetovati s nadležnim liječnikom ili specijalistom, ili pak potražiti savjet ljekarnika. 

Budući da se kod funkcionalne dispepsije tegobe često preklapaju jer je istovremeno poremećeno više funkcija želuca, ponekad je vrlo teško utjecati na sve neugodne simptome. Na tržištu su prisutni mnogi dodaci prehrani koji djeluju na spomenute neugodne simptome. 

Dostupni su i prirodni lijekovi, a posebno se ističe Iberogast® koji je jedinstven po tome što ima višestruko ciljano djelovanje. Naime, snagom ekstrakata 9 ljekovitih biljaka istovremeno ublažava veći broj probavnih smetnji. Združenim snagama ove biljke ublažavaju grčeve u želucu i crijevima, smanjuju bol, sprečavaju nastanak vjetrova, pridonose normalnom kretanju hrane kroz probavni sustav te opuštaju i aktiviraju mišiće probavnog sustava. 

I upravo je to djelovanje ono po čemu je Iberogast® poseban. Što to točno znači? To znači da ostvaruje različite učinke u različitim dijelovima probavnog sustava. Opušta preaktivne želučane mišiće te stimulira želučane mišiće koji se kreću presporo ili preslabo, ublažavajući tako veći broj probavnih smetnji. 

Kako se dozira? 

Osim ako liječnik nije drugačije propisao, Iberogast® se preporučuje uzimati do tri puta na dan. Razrijedite ga u malo tekućine (npr. vode, čaja ili soka) i popijte prije ili tijekom obroka:

 • odrasli i adolescenti stariji od 12 godina trebaju uzeti 20 kapi u jednoj dozi,
 • djeca u dobi od 6 do 12 godina trebaju uzeti 15 kapi u jednoj dozi,
 • ne smije se primjenjivati u djece mlađe od 6 godina.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako se nakon sedam dana neprekidne primjene lijeka akutni simptomi ne ublaže, ako se pogoršaju ili ako se pojave novi simptomi. 

________________________________________________________________________

Sadržaj nastao u suradnji s biljnim lijekom Iberogast®, jednim od najviše ispitivanih biljnih bezreceptnih lijekova za probavne smetnje na svijetu. Dostupan je već više od 60 godina, a trenutno se prodaje u više od 25 zemalja.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. 

LMR-CH-20210319-40

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Imate žgaravicu, često ste naduti i patite od grčeva? Možda imate dispepsiju – evo o čemu se radi

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.