Donosimo priču mlade majke koja je pobijedila u borbi s kilogramima! Postoji faktor u razvoju pretilosti o kojem nismo razmišljali

Više od 65 % odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo. Višak kilograma posljedica je neuravnoteženih prehrambenih navika i nedovoljne tjelesne aktivnosti, ali i drugih čimbenika. Jedan od značajnijih je sastav crijevne mikrobiote.

Povećana tjelesna masa najvećim je dijelom posljedica nepravilnih prehrambenih navika i smanjene tjelesne aktivnosti. No, osim načina života, na pretilost mogu utjecati i drugi čimbenici kao što su okolina te genetika, odnosno nasljeđe. Novija znanstvena istraživanja ukazuju na povezanost crijevne mikrobiote, odnosno vrsta bakterija koje nastanjuju naša crijeva, prehrane i pojavnosti pretilosti.

Naime, istraživanja su pokazala da zdrava prehrana, poput mediteranske, koja je bogata jednostruko i višestrukonezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, polifenolima, vitaminima i mineralima iz svježeg voća i povrća, doprinosi očuvanju zdravlja i održavanju tjelesne mase ne samo izravno, kao izvor kvalitetnih hranjivih tvari, već i neizravno, stimulirajući razvoj ili aktivnost i održavajući raznolikost bakterija u sastavu naše crijevne mikrobiote.

Pokazalo se, također, da se kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom sastav crijevne mikrobiote razlikuje od onog u osoba s normalnom tjelesnom masom.

FOTO: Privatna arhiva

Više od loših prehrambenih navika

O ulozi mikrobiote u razvoju pretilosti, ali i o načinu kako probiotike možemo iskoristiti u postizanju željene tjelesne mase razgovarali smo s dr. sc. Evom Pavić, voditeljicom Dijetetičkog savjetovališta KBC-a Zagreb, koja ističe da pretilost nije samo estetski, već ozbiljan zdravstveni izazov:

Pretilost je kronična bolest kod koje porast tjelesne mase potiče disfunkciju masnog tkiva i daljnji rast tjelesne mase, što rezultira štetnim metaboličkim, biomehaničkim i psihosocijalnim posljedicama po zdravlje.

Sastav crijevne mikrobiote specifičan je za svaku osobu i teško je definirati što je zdrava mikrobiota. Istovremeno, na njezin sastav utječu mnogi čimbenici, kao što su prehrana, razne bolesti, lijekovi te genetika domaćina. Kao rezultat toga, mikrobiota se stalno mijenja.

Dr. sc. Pavić objašnjava:

Pretilost dijelom može nastati i zbog smanjenja broja povoljnih mikroorganizama, povećanja broja potencijalno štetnih mikroorganizama ili smanjenja cjelokupne mikrobiološke raznovrsnosti.

Probiotici i osjećaj sitosti

U ljudskom tijelu živi najmanje 10 puta više bakterija od broja ljudskih stanica, a većina tih bakterija nalazi se u probavnom sustavu. One nisu pasivni promatrači, već utječu na regulaciju imunološkog odgovora, probavu, raspoloženje, metabolizam i apetit.

Tako vrsta “dobrih bakterija” nazvana Hafnia alvei HA4597®, koju su identificirali, a zatim 15 godina istraživali znanstvenici s francuskog Sveučilišta u Rouenu, stvara protein ClpB koji oponaša strukturu hormona sitosti (alfa-MSH). Ovaj protein kod ljudi smanjuje potrebu za prekomjernim unosom hrane i povećava potrošnju energije.

Bakterija Hafnia alvei HA4597® je prirodni stanovnik naših crijeva, a njezin dodatni unos u kliničkim je ispitivanjima pokazao značajan učinak na smanjenje unosa hrane, tjelesne mase, masnog tkiva i posljedično smanjenje razina šećera u krvi kod osoba s pretilošću. I naši kliničari prepoznaju potencijal mikrobiote u rješavanju problema pretilosti.

Dr. sc. Pavić ističe:

Ulazimo u eru u kojoj sve više možemo mijenjati zdravlje kroz hranu i mjeriti učinke kroz naše mikrobe ili njihove metabolite, stoga se obnavljanje zdravog, simbiotičnog odnosa između crijevne mikrobiote i domaćina sve češće nalazi u našem fokusu kao učinkovita i sigurna metoda koja može pomoći u ostvarivanju željenih ciljeva.
Helena
FOTO: Privatna arhiva

Put prema zdravijem “ja”

Rezultate istraživanja potvrđuje i stvarni život. Razgovarali smo s Helenom, mladom majkom koja se, kaže, čitav život bori s kilogramima:

Otkad znam za sebe, oduvijek sam bila deblja, jača od svih svojih prijatelja i vršnjaka u školi pa se na neki način čitav život borim s kilogramima. Dosad sam se stalno “vrtjela u krug” s raznim dijetama – skinula bih nešto i poslije vratila još više nego što sam izgubila.

Prije nešto više od godinu dana njezina liječnica ju je uputila u Dijetetičko savjetovalište kod dr. sc. Pavić. Taj posjet je za Helenu označio prekretnicu:

Moje je putovanje započelo 13. rujna 2022. i prvim posjetom dr. sc. Pavić. Na pregled sam krenula sa stavom da ću poslušati što mi doktorica ima reći, da ću to zatim lijepo zaboraviti, a potom vidjeti što u Zagrebu mogu kupiti za jesti. Međutim, doktorica je svojim pristupom promijenila moj stav i izašla sam iz savjetovališta s nekim novim pogledom na svijet, na sebe, uvjerena da ja to mogu. Dotad sam bila neodlučna, odgađala početak i, zapravo, stajala na mjestu. Vrlo skoro, uz promijenjenu prehranu, dodatak prehrani EnteroSatys, fitness dva puta tjedno i brzu šetnju, krenula sam prema cilju i ciljanoj (zadanoj) tjelesnoj masi.
Helena
FOTO: Privatna arhiva

Ključ uspjeha

Helena je, uz promjenu prehrane, tjelovježbu i dodatak prehrani EnteroSatys® koji sadrži dobre bakterije Hafnia alvei HA4597®, ostvarila izvrsne rezultate. U samo godinu dana njezin indeks tjelesne mase (BMI) se s početnih 44,3 kg/m2 snizio na 26,5 kg/m2 – na korak od idealne tjelesne mase. Naravno, važni čimbenici u ostvarivanju ciljeva su i njezina motivacija te ustrajnost:

Najveći pokretač, motivacija za moje “novo ja”, je moja četverogodišnja kćerkica Ella. Ona treba mamu koja s njom može trčati, skakati na trampolinu, spuštati se na toboganu ili se ljuljati na ljuljačkama bez straha da će nešto pod njom puknuti.

Svima koji se bore s viškom kilograma Helena poručuje:

Krenite, nećete požaliti, malim koracima do velikog uspjeha! Vjerujte, fantastičan je osjećaj kada kupuješ ono što ti se sviđa, a ne ono u što staneš.
Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Medilab ONE po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu