Kako odabrati savršen puder za lice?

puder za lice

Pravilnim odabirom pudera za lice moguće je prikriti sitne nedostatke, ujednačiti ten te dati licu prirodan i svjež izgled, no pogrešnom nijansom ili vrstom pudera, vrlo je lako postići kontraefekt – lice može izgledati neprirodno, a nedostaci na njemu biti još naglašeniji.

Kako biste to izbjegli, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta na koje biste trebali obratiti pažnju kod izbora pudera za lice

Prilagodite puder za lice vašem tipu kože

Kod pudera za lice vrlo je važno odabrati onaj koji će odgovarati vašem tipu kože:

Masna koža lica

Ako imate masnu kožu lica, sklonu prištićima i proširenim porama, vaš idealan izbor su matirani ili polumatirani puderi za lice, koji u sebi ne sadrže dodatna ulja. Oni će upiti višak sebuma i tako reducirati masni sjaj kože.

Izbjegavajte pudere za lice obogaćene sitnim česticama koje reflektiraju svjetlost (luminous ili glow), s obzirom da oni koži daju dodatni sjaj. Puder za lice uvijek nanesite spužvicom ili četkicom, kako biste izbjegli dodatno nanošenje ulja prstima.

Preporuka: Odaberite pudere koji u nazivu sadrže “shine-reducing”, “matte” ili “oil-free”.

Suha koža lica

Suhu kožu lica karakteriziraju osjećaj zategnutosti, peckanja i suhoće te gotovo neprimjetne pore. Iznimno, osobe koje su u jednom dijelu života imale problema s pretjeranim izlučivanjem sebuma (primjerice, u pubertetu) mogu uz suhu kožu lica imati i proširene pore.

Ovaj tip kože zahtijeva posebnu njegu, stoga biste se pri odabiru pudera za lice trebali odlučiti za onaj s hidratantnim svojstvima. On će spriječiti dodatno isušivanje kože, a istodobno će nedostatke na licu učiniti manje vidljivima. Ako vašem licu nedostaje sjaja, odaberite puder sa sjajnim finishem.

Izbjegavajte mineralne pudere i pudere u prahu, koji će se uvući u pore i sitne nabore na koži te ih tako dodatno naglasiti.

Preporuka: Odaberite pudere hidratantnih formula, koji se baziraju na ulju ili vodi te pudere obogaćene antioksidansima i lipidima. Također, preporučuju se puderi za lice sa satenskim, luminous ili glow finishem, a prije nanošenja obavezno upotrijebite hidratantnu kremu i pričekajte nekoliko minuta kako bi se upila u kožu.

Osjetljiva koža lica

Osjetljiva koža lica, sklona infekcijama, prištićima i crvenilu, zahtijeva posebnu njegu. Vaš idealan izbor su hipoalergeni puderi za lice, koji pružaju visoku toleranciju i ne iritiraju kožu lica. Ten ujednačite puderom s posebnom formulom za osjetljivu kožu, a nedostatke za licu neutralizirajte pomoću korektora.

Preporuka: Potražite puder za lice koji je posebno dizajniran za osjetljivu kožu.

Normalna koža lica

Normalna koža lica, bez nepravilnosti i glatke teksture, pogodna je za sve vrste pudera, stoga se njegov izbor može temeljiti na efektu koji želite postići. Izbjegavajte pudere za lice s visokim stupnjem prikrivanja, s obzirom da vam oni nisu potrebni, a mogli bi stvoriti efekt „maske“.

Preporuka: Odaberite puder za lice s blagom do srednjom moći prikrivanja. Također, vrlo dobar izbor su tonirane kreme za lice.

Prilagodite nijansu pudera vašoj prirodnoj nijansi

Nakon što ste pronašli puder koji odgovara vašem tipu kože, posebnu pažnju potrebno je obratiti na njegovu nijansu. Puder za lice uvijek bi trebao biti gotovo nevidljiv, kako biste izbjegli neprirodan izgled i istaknute prijelaze između lica i vrata.

Izbjegavajte upotrebljavanje pudera za lice koji je tamniji od vaše prirodne nijanse kože.

Premda se ponekad može činiti kako oni bolje prikrivaju nedostatke na licu ili daju lagano preplanuli izgled, pretjerano tamnim puderom za lice nemoguće je postići prirodan i ujednačen ten. Umjesto toga, za prikrivanje sitnih nedostataka upotrijebite korektor, a puder za lice uvijek prilagodite prirodnoj nijansi.

Prije kupnje pudera za lice, obavezno zatražite tester i isprobajte ga na licu, a ne na ruci, te provjerite kako izgleda pod prirodnom svjetlošću.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: puder za lice preporuka, puder za lice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu