Tinidil lingvalete – Uputa o lijeku

Proizvođač:
Pliva

Samo na recept?
DA

Primjena:
Vazodilatatori – lijekovi za liječenje srčanih oboljenja

Opis

Sastav

Jedna sublingvalna tableta sadržava 5 mg izosorbid dinitrata.

Pomoćne tvari: laktoza, kroskarmeloza natrij.

Farmaceutski oblik i veličina pakovanja

Sublingvalne tablete; 40 sublingvalnih tableta

Farmakoterapijska skupina i djelovanje

Tinidil sadržava izosorbid dinitrat, organski nitrat koji izravno relaksira glatke mišiće, u prvom redu krvnih žila. Jače širi venski dio optoka pa zato uzrokuje sustavnu venodilataciju i smanjuje volumno opterećenje srca, a u lijevoj klijetki smanjuje tlak na kraju dijastole; time se popravlja protok u dubljim slojevima srčanog mišića, smanjuje se volumen lijeve klijetke i potrošnja kisika.

Sustavnom arterijskom dilatacijom izosorbid dinitrat smanjuje tlačno opterećenje srca (smanjujući tako potrošnju kisika u miokardu), a zbog sustavne arteriolarne dilatacije smanjuju se periferniUz ili blizu površine tijela. Smješten dalje od središta strukture. otpor i plućni kapilarni tlak. U srcu dilatira pretežno velike epikardne krvne žile pa se povećava dotok krvi u ishemična i neishemična područja.

Nakon sublingvalne primjene Tinidila djelovanje nastupa nakon prosječno tri do pet minuta i traje do dva sata. Sublingvalna tableta Tinidila može se progutati nakon čega djelovanje započinje nakon pola sata i traje do osam sati.

Način i mjesto izdavanja

Na recept

Rok valjanosti

Označen je na pakovanju.

Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti.
Čuvati pri temperaturi do 25 °C.
LIJEK VALJA ČUVATI IZVAN DOSEGA DJECE!

Primjena

Terapijske indikacije

  • Angina pektoris kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim antianginalnim lijekovima (beta-blokatori i antagonisti kalcija)
  • Nijema ishemija srca
  • Srčana insuficijencija

Doziranje i način uporabe

Za spriječavanje akutnog napadaja angine pektoris Tinidil se uzima sublingvalno (stavljanjem sublingvalne tablete ispod jezika) 5 do 10 minuta prije događaja koji bi mogao izazvati napadaj angine pektoris. Jedna do dvije sublingvalne tablete (5-10 mg) se primjenjuju svakih dva do tri sata, a doza se može povećati do nestanka simptoma ili do javljanja nuspojava. Nakon stavljanja pod jezik valja pustiti da se sublingvalna tableta otopi, a tijekom tog razdoblja se ne preporučuje ni piti niti jesti.

Za kroničnu profilaksu angine pektoris Tinidil se uzima u dozi 5-20 mg svakih šest sati tijekom dana, međutim da bi se izbjegla tolerancija na lijek, preporučuje se 12-satno razdoblje (najbolje noću) bez uzimanja Tinidila. U ovom slučaju sublingvalne tablete se progutaju s malo tekućine nakon jela. Doza se u bolesnika sa srčanom insuficijencijom može povećati i do 60 mg svakih šest sati tijekom dana.

Predoziranje

Predoziranje izosorbid dinitratom može uzrokovati hipotenziju, refleksnu tahikardiju, sinkopu, methemoglobinemiju s cijanozom i tahipnejom, a kasnije dispnejom i bradipnejom.

Bolesnika treba poleći, a noge i ruke staviti u povišeni položaj kako bi se popravilo vensko dotjecanje krvi u srce. Pasivno pokretanje ekstremiteta može biti od pomoći. U slučaju methemoglobinemije primjenjuje se metilensko plavilo (1%-tna otopina) intravenski u dozi od 1-2 mg/kg tjelesne težine.

Mjere opreza

Tijekom dugotrajne uporabe djelovanje Tinidila slabi zbog pojave tolerancije na izosorbid dinitrat. U tom slučaju primjenu Tinidila treba tijekom određenog razdoblja (najbolje tijekom 10-12 sati noću) obustaviti i umjesto njega uzeti antianginalik drugog mehanizma djelovanja (vidi Doziranje i način uporabe).

Smanjenje krvnog tlaka moguće je u početku liječenja čak i nakon malih doza i stoga se ne preporučuje naglo ustajati iz ležećeg ili sjedećeg položaja.

Liječenje Tinidilom valja prekidati oprezno, postupnim smanjivanjem doze.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na nitrate, sistolički tlak manji od 100 mmHg (13,3 kPa), hipertrofična opstruktivna kardiomiopatija, akutni srčani infarkt s niskim tlakom punjenja, stenoza aorte, tamponada srca, trauma glave, moždano krvarenje, jača anemija, glaukom uskog kuta.

Posebna upozorenja

Smanjenje krvnog tlaka (naročito u stojećem položaju) moguće je u početku liječenja čak i nakon malih doza. Zbog toga lijek valja s oprezom davati bolesnicima koji imaju smanjen krvni volumen (npr. pri liječenju diureticima) i niži sistolički tlak.

Nema podataka o primjeni Tinidila u djece.

Trudnoća i dojenje

Nema pouzdanih ispitivanja izosorbid dinitrata u trudnica pa se Tinidil tijekom trudnoće smije primijeniti samo ako je očekivana korist veća od moguće opasnosti po plod. Nema podataka o izlučivanju u izosorbid dinitrata u mlijeko dojilje pa Tinidil tijekom dojenja valja primjenjivati s oprezom.

Nuspojave

Nuspojave su posljedica proširenja krvnih žila i najčešće su to crvenilo kože područja glave i vrata, glavobolja, mučnina ili povraćanje te ortostatska hipotenzija, šum i zujanje u ušima i omaglica. Palpitacije, tahikardija i retrosternalna nelagoda posljedica su vazodilatacije koja uzrokuje podražaj simpatikusa. Većina je nuspojava ovisna o dozi i može se ublažiti ili spriječiti ako se doza povećava postupno.

Opisan je i fenomen sustezanja (pretežno u bolesnika s koronarnom bolešću)- naglo pogoršanje smetnji nakon prekida liječenja.

Rijetko se mogu pojaviti vidni poremećaji, suhoća usta i kožni osip.

Lagani osjećaj peckanja sublingvalno nakon primjene sublingvalne tablete potvrda je da je pripravak aktivan.

O svakoj nuspojavi valja obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Interakcije

Lijekovi s antihipertenzivnim učinkom (blokatori beta-adrenergičnih receptora, diuretici, antagonisti receptora angiotenzina II, ACE-inhibitori, kalcijski antagonisti), ostali vazodilatatori, i triciklički antidepresivi mogu pojačati hipotenzivni učinak Tinidila. Istodobno uzimanje alkohola također može uzrokovati hipotenziju i jaku glavobolju.

Napomene

PLIVA d.d.
Ulica grada Vukovara 49
10 000 Zagreb, Hrvatska

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tinidil, tinidil tablete, tinidil pliva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tinidil lingvalete – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.