Srednjoškolci diljem Hrvatske dobili DRUGU PRILIKU zaštititi se od nekoliko vrsta raka

Cjepivo protiv HPV-a za srednjoškolce

U Hrvatskoj je već više od desetljeća dostupna učinkovita prevencija nekoliko vrsta raka koji nastaju kao posljedica HPV infekcije. Cjepivo je besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda, a do kraja ove godine proširen je cijepni obuhvat pa se tako besplatno mogu cijepiti i svi srednjoškolci i srednjoškolke te mladi do 25.

Upravo kako bi potaknula roditelje na donošenje informiranih odluka o zdravlju svoje djece, Udruga SVE za NJU započela je s kampanjom DRUGA PRILIKA, namijenjenoj svima koji su propustili cijepljenje protiv HPV-a u osmim razredima, čime su svoju priliku dobili i svi učenici i učenice srednjih škola te mladi do 25. godine.

Edukacija tinejdžerica i tinejdžera o spolnom zdravlju od iznimne je važnosti i jedna od najzahtjevnijih roditeljskih zadaća, zbog čega je, prije svega, potrebno educirati i roditelje. Upravo smo zato i pokrenuli kampanju DRUGA PRILIKA čiji je cilj informirati roditelje tinejdžera i tinejdžerica o učinkovitoj i sigurnoj zaštiti koja je ponovno dostupna i njihovoj djeci. DRUGU PRILIKU zapravo imaju svi oni koji nisu iskoristili mogućnost besplatnog cijepljenja protiv HPV infekcije u osmom razredu, a koje je do kraja ove godine besplatno za sve mlade od 14 do 25. Važno je naglasiti kako je riječ o zaštiti od nekoliko vrsta raka koji se kod njih mogu pojaviti u odrasloj dobi te je jednako opasan i za žene i za muškarce, zbog čega je ključno da se pozivu odazovu i dječaci“, istaknula je predsjednica Udruge SVE za NJU Ljiljana Vukota te dodala kako u budućnosti više nitko ne bi trebao umrijeti od raka uzrokovanog infekcijom ovim virusom.

Pravovremena prevencija veliki je ulog u zdravlje za budućnost, posebice ako se uzme u obzir da je HPV danas jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija, izravno povezana s nastankom nekoliko vrsta raka, kojom će se u nekom trenutku života zaraziti gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene, njih 75 do 80 %.

Pritom se većina novih HPV infekcija događa upravo mladima između 15. i 24. godine, koji sada imaju DRUGU PRILIKU zaštititi se. Učenice i učenike cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenica ili učenik pohađaju, kojem se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Najbolji primjer učinkovitosti cjepiva protiv HPV-a danas je Australija, koja je sustavnim provođenjem programa cijepljenja protiv HPV-a smanjila učestalost infekcije među mladim ženama na svega 1,1 posto. U Škotskoj je primjerice rutinsko cijepljenje djevojčica cjepivom protiv HPV-a rezultiralo značajnim smanjenjem broja slučajeva raka vrata maternice u kasnijem životu. Vjerujemo da je i Hrvatska na dobrom putu jer je HPV cjepivo učinkovita i sigurna mjera zaštite zdravlja za budućnost.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Srednjoškolci diljem Hrvatske dobili DRUGU PRILIKU zaštititi se od nekoliko vrsta raka

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.