Čokolada smanjuje rizik od srčanih oboljenja
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Ovo je dobra vijest za sve čokoljupce, ali za pozitivne učinke čokolade ključ je u umjerenosti.
Novo istraživanje britanskih znanstvenika ukazuje na povezanost konzumacije čokolade s manjim rizikom oboljenja od kardiovaskularnih bolesti.
U ovoj opsežnoj studiji sudjelovalo je 25 000 muškaraca i žena iz Norfolka u Engleskoj. Znanstvenici su deset godina pratili odnos unesenih količina čokolade i njihovo kardiovaskularno stanje: postotak kolesterola, srčani udar, moždani udar i drugo.
Na temelju tih bilješki ustanovili su da osobe koje su konzumirale više čokolade prosječno manje pate od kardiovaskularnih bolesti, ali istraživanje ipak ne navodi izravnu vezu između kakaa i dobrobiti arterija.
Prema ovoj studiji za očuvanje zdravlja srca bi trebali unositi 100 grama čokolade dnevno.
Znanstvenici su ipak priznali da čokoladu najviše konzumira mlađa populacija koja je vitkija, boljeg zdravlja i sportski aktivna, stoga je moguće da životni stil utječe više od čokolade na zdravlje srca.
Ova studija odmah je izazvala val negativnih komentara. Tako je liječnik nutricionist Arnaud Cocaul nazvao ovakav oblik studije ograničenim, dok njegov kolega nutricionist Pierre Azam smatra da se iz ovakvog istraživanja ne može ništa pouzdano reći o dobrobiti čokolade za zdravlje. Azama više zabrinjava “šteta” koju bi na populaciju mogle imati takve “pojednostavljene studije”.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pet bolesti koje se često pogrešno dijagnosticiraju
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja