Poražavajuća statistika: Hrvatski građani ne piju dovoljno vode, a ako i piju, to je sve više aromatizirana voda

Hrvatski građani ne piju dovoljno vode, a ako i piju, to je sve više aromatizirana voda

Udio hrvatskih građana koji kupuju ili konzumiraju negaziranu vodu pao je sa 59,9 % u 2021. na 48,7 % u ovoj godini, dok je istodobno broj onih koji konzumiraju aromatiziranu vodu porastao s 3,7 % na 15,7 %, pokazalo je istraživanje magazina JaTrgovac i agencije Hendal.

Onih koji dnevno popiju više od pet čaša vode ove godine ima nešto više nego lani, ukupno 47,5 % (lani 44,8 %).

Tri do četiri čaše vode pije trećina građana, njih 33,3 %, što je 3,7 % manje nego lani, dvije do tri čaše i ove i prošle godine pilo je 12,1 % ispitanika, a da dnevno popiju barem jednu čašu vode reklo je 7,2 % građana ili 1,1 % više nego lani.

Pročitajte članke:

Prema rezultatima istraživanja, gotovo nepromijenjeno je stanje kada je riječ o tome piju li građani češće vodu iz vodovoda-slavine ili flaširanu “kupovnu” vodu.

Tako devet od 10 građana (88,4 % u 2022. i 89,1 % u 2021.) navode da češće piju vodu iz slavine, dok preostalih 11,6 % preferira kupovnu flaširanu vodu.

Da flaširanu vodu piju svaki dan reklo je 11,7 % ispitanika, dok je 13,8 % onih koji je piju nekoliko puta tjedno i 14 % onih koji je piju jednom tjedno.

Nekoliko puta mjesečno flaširanu vodu pije 22,9 % konzumenata, a nekoliko puta godišnje 23,3 %. Da ne kupuju niti konzumiraju flaširanu vodu navodi 14,2 % građana. U odnosu na odgovore iz 2021. godine nisu zabilježena neka značajna odstupanja, navodi se u priopćenju.

Većina građana misli da je voda iz slavine zdravija
FOTO: Shutterstock

Većina građana misli da je voda iz slavine zdravija

Međutim, kada je riječ o vrsti flaširane vode, tu se ipak primjećuju razlike u preferencijama, navode iz JaTrgovca.

Tako je broj građana koji kupuju ili konzumiraju negaziranu vodu pao sa 59,9 % u 2021. na 48,7 % u ovoj godini, dok je istodobno broj konzumenata aromatizirane vode porastao s 3,7 % na 15,7 %.

Broj korisnika gazirane vode ostao je gotovo isti, ima ih 35,6 %, dok ih je lani bilo 36,3 %.

Na pitanje smatraju li da je kupovna voda zdravija/kvalitetnija od vode iz vodovoda, oko tri četvrtine građana (74,5 % u 2022. i 76,7 % u 2021.) je odgovorilo da flaširana voda nije zdravija ili kvalitetnija od vode iz slavine, dok je četvrtina građana mišljenja da postoje zdravstveni i kvalitativni benefiti u vodi koja se kupuje u trgovinama.

Istraživanje je provedeno tijekom travnja na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu