“Ako ne vidimo, nismo nevidljivi”: Svaki pojedinac može pridonijeti lakšem kretanju svojih sugrađana

Hrvatski savez slijepih obilježio je Međunarodni dan bijelog štapa današnjom gerilskom akcijom na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. U sklopu akcije, na staze vodilje ispred ulaza u Importanne centar postavila se prepreka s porukom “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi” kojom se stavlja naglasak na važnost samostalnog kretanja slijepih i slabovidnih osoba kao osnovnog preduvjeta za ravnopravno sudjelovanje u svim svakodnevnim aktivnostima, kao i za uključivanje u život zajednice.

FOTO: Hrvatski savez slijepih

Mobilnost kao preduvjet socijalnoj uključenosti slijepih osoba

Međunarodni dan bijelog štapa u svijetu se od 1964. godine obilježava svakog 15. listopada. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon Drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih osoba. U Republici Hrvatskoj Dan bijelog štapa obilježava se od 1996. godine.

Porukom “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi” javnosti se želi približiti činjenica da slijepe i slabovidne osobe imaju kapacitete i mogućnosti za samostalno kretanje prometnicama samo kada su njihove staze slobodne za prolaz te da svaki pojedinac može pridonijeti lakšem kretanju svojih sugrađana.
FOTO: Hrvatski savez slijepih

Slijep ne znači “manje vrijedan”

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić je istaknuo:

Iako je slogan naše akcije “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi”, za mnoge to nažalost i dalje jesmo. Na Međunarodni dan bijelog štapa ponovno želimo istaknuti da bez razumijevanja specifičnosti oštećenja vida i spremnosti nadležnih institucija i društva u cjelini da daju podršku ranjivim skupinama nema ni inkluzivnog društva.

Izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača je dodala:

Jedino zajedništvom i uključivanjem ljudi različitih mogućnosti, s ograničenjima, ali i potencijalima, možemo napredovati cjelovito i sveobuhvatno. S tim ciljem se ove godine intenzivno radilo na realizaciji sustavne i pravedne podrške osobama s invaliditetom kroz donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji. Vjerujem i da ćemo osigurati razumijevanje i rješavanje problema vezanih uz angažman udruga osoba s invaliditetom u osiguranju socijalnih usluga koje pružaju umjesto države i koje su neophodne za dostojanstven život svakog čovjeka.
FOTO: Hrvatski savez slijepih

Hrvatski savez slijepih kroz razne projekte već godinama pridonosi promicanju jednakih mogućnosti i afirmaciji slijepih osoba u Hrvatskoj. Njihova vizija je, ističu, društvo u kojem slijep neće značiti “manje vrijedan”, već samo “različit”.

Više o bolestima oka pročitajte u podrubrici Kreni Zdravo.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog saveza slijepih.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatski savez slijepih

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu