Jetrene probe – bilirubin, ALT, AST, ALP i GGT

jetra-covjek

Jetrene probe su zajednički naziv za biokemijske pretrage krvi koje su nam prva orijentacija o stanju jetre i žučnog sustava. Dobivaju se vađenjem periferne, venske krvi.

Jetra i bolesti jetre

Jetra je neparni i najveći organ u abdomenu (trbušnoj šupljini), većim dijelom zaštićena desnim donjim rebrima. Život bez jetre nije moguć jer je ona „kemijska tvornica“ našeg organizma, glavni organ za metabolizam ljudskog organizma.

Krv iz probave odlazi u jetru gdje jetrene stanice (hepatociti) koriste hranjive tvari da bi stvorile tvari koje su potrebne našem organizmu, metaboliziraju (prerađuju) bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vitamine, minerale, žučne boje – bilirubin, žučne kiseline i neke hormone.

Najčešće bolesti jetre su:

  • alkoholizam,
  • steatoza jetre (masna jetra),
  • neinfektivna upala jetre/hepatitis (zbog lijekova, kemikalija, u trudnoći),
  • infektivna upala jetre (hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis D, hepatitis E, mononukleoza),
  • ciroza jetre,
  • autoimuni hepatitis,
  • kolestatske bolesti jetre (primarni sklerozirajući kolangitis, primarna bilijarna ciroza),
  • nasljedne i metaboličke bolesti jetre,
  • hemangiomi jetre (dobroćudni tumori krvnih žila u tkivu jetre),
  • dobroćudni tumori jetre,
  • zloćudni tumori jetre,
  • bolesti bilijarnog sustava (žučni sustav).

Simptomi bolesti jetre:

  • svrbež kože (pruritus),
  • žutica,
  • tamna mokraća,
  • bijela stolica,
  • slabost, umor,
  • gubitak apetita,
  • mučnina i povraćanje,
  • nadutost,
  • bolovi u trbuhu.

Jetrene probe – referentne vrijednosti

Jetrene probe određuju se rutinski iz uzorka venske krvi i važan su pokazatelj stanja jetrene funkcije.

Za vađenje krvi budite natašte.

Liječnik će vam prije pretrage savjetovati koji lijekovi bi mogli utjecati na nalaze.

Napomena: referentne vrijednosti mogu se razlikovati od laboratorija do laboratorija, ovisno o vrsti uređaja kojim su rađene pretrage. Pazite na mjerne jedinice kod uspoređivanja podataka!

vadjenje-krvi

Bilirubin

Bilirubin je produkt razgradnje hemoglobina, glavnog sastojka eritrocita (crvene krvne stanice).

U jetri se bilirubin konjugira (kemijska reakcija s ciljem da molekula postane topljiva u vodi i može se izlučiti urinom i stolicom). U organizmu uvijek postoji dio nekonjugiranog bilirubina (koji nije došao do jetre) i konjugiranog bilirubina (koji je prošao jetru).

Referentne vrijednosti bilirubina:

ukupni bilirubin 5.1-17 mmol/l
konjugirani bilirubin1.7-5.1 mmol/l
nekonjugirani bilirubin 3.4-12.0 mmol/l

Povišenu vrijednost bilirubina možemo vidjeti u sljedećim stanjima:

  • bolesti jetrenog parenhima (tkiva),
  • bilijarna opstrukcija (smetnje u otjecanju žuči),
  • hemolitična anemija (raspadanje i posljedično manjak crvenih krvnih stanica).

Više o bilirubinu pročitajte ovdje.

Jetreni enzimi

Jetreni enzimi su enzimi koji se nalaze u stanicama jetre i normalno se nalaze u manjim količinama u krvi. Ako je došlo do oštećenja jetrenih stanica, njihova vrijednost u krvi će biti povećana.

Za dijagnostiku jetrenih bolesti važno je pratiti porast odnosno smanjenje jetrenih enzima.

Alanin-aminotransferaza (ALT)

ALT je enzim koji se prvenstveno nalazi u jetri i u krv (serum) dođe raspadanjem jetrenih stanica uslijed upale ili drugih oštećenja.

Referentne vrijednosti ALT

muškarci12-48 U/L
žene10-36 U/L

Aspartat-aminotransferaza (AST) – referentne vrijednosti

AST je enzim koji se osim u jetri nalazi i u mnogim drugim tkivima poput srca, bubrega, mišića i mozga pa je manje specifičan za dijagnozu jetrenih bolesti.

Referentne vrijednosti AST

muškarci11-38 U/L
žene8-30 U/L

Povišene vrijednosti ALT i AST javljaju se u svim lezijama (oštećenjima) jetre.

Obično su razine AST i ALT jednoliko povećane osim u slučaju alkoholnog hepatitisa gdje je povećanje AST i do dva puta veće od povećanja ALT.

Povišene vrijednosti ALT i AST mogu se naći kod:

  • nekih lijekova (npr. statina za snižavanje kolesterola, antibiotika),
  • zatajenja srca,
  • upale jetre (hepatitis, infekcije hepatitisom B, hepatitisom C),
  • masne jetre (steatoza jetre),
  • infektivne mononukleoze,
  • konzumacije alkohola,
  • ciroze jetre,
  • tumora jetre (dobroćudni i zloćudni),
  • metastaza drugih tumora u jetri,
  • pretilosti,
  • prehrane (gazirana pića, sokovi).

Više o ALT i AST pročitajte ovdje.

epruveta

Alkalna fosfataza (ALP) 

Alkalna fosfataza je enzim koji je aktivan u kostima, crijevima, jetri i posteljici.

Referentne vrijednosti alkalne fosfataze:

muškarci  60-142 U/L
žene mlađe od 50 godina 54-119 U/L
žene starije od 50 godina 64-153 U/L

Povišena vrijednost alkalne fosfataze:

  • trudnoća,
  • bolesti kostiju,
  • kolestaza (zaprjeka u otjecanju žuči),
  • hepatitis,
  • ciroza jetre,
  • primarna bilijarna ciroza,
  • lijekovi,
  • tumori koji stvaraju alkalnu fosfatazu.

Gama-glutamiltransferaza (GGT) 

Ovaj enzim nalazi se diljem hepatobilijarnog sustava kao i u drugim tkivima.

Referentne vrijednosti GGT

muškarci11-55 U/L
žene9-35 U/L

Povišene vrijednosti GGT i alkalne fosfataze prvenstveno ukazuju na bolesti bilijarnog trakta (žučnog sustava).

Ali porast GGT je nespecifičan te može biti udružen s alkoholizmom, dijabetesom te poremećajima srca, pluća, bubrega i gušterače.

Cjenik pretraga u privatnim poliklinikama

ALT18.00kn
AST18.00kn
Bilirubin ukupni15.00kn
Bilirubin konjugirani15.00kn
ALP18.00kn
GGT18.00kn
laboratorij

Nemojte zaboraviti da liječnik nikada ne liječi laboratorijske nalaze nego pacijenta!

Laboratorijske vrijednosti samo su putokaz u postavljanju prave dijagnoze, a ona se temelji na sljedećim stvarima:

  • anamnezi (razgovor s liječnikom o zdravstvenim stanjima i životnim navikama i funkcijama),
  • fizikalnom pregledu,
  • laboratorijskim nalazima,
  • pretragama poput UZV-a, CT-a i MR-a abdomena te
  • biopsiji jetre.

Jetrene probe i prehrana

S obzirom na to da je jetra organ koji sudjeluje u probavi, u svakom oštećenju jetre treba pripaziti na unos hranjivih tvari, osobito vitamina B, C i E.

Jetrena prehrana potiče regeneraciju jetrenih stanice te se preporučuju sljedeće namirnice:

  • sikavica,
  • voće i povrće, posebno peršin, mrkva i cikla,
  • sokovi od mrkve, cikle i maslačka,
  • čaj od mente, đumbira (više o  čajevima ovdje),
  • dovoljna količina vode (1-2 litre dnevno),
  • artičoka,
  • batat,
  • češnjak,
  • žitarice,
  • sirutka,
  • posni svježi sir,
  • maslinovo ulje,
  • bijela i plava riba,
  • piletina i puretina,
  • teletina,
  • proizvodi od soje.

Što izbjegavati?

  • obilne obroke i prejedanje,
  • kasne obroke,
  • masnu hranu,
  • suhomesnate proizvode,
  • prženu i pohanu hranu,
  • konzerviranu hranu,
  • hranu s roštilja,
  • alkohol,
  • gazirana pića,
  • slatkiše i grickalice,
  • pretjeranu sol,
  • pušenje.

Više o prirodnoj detoksikaciji jetre pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.37 / 5   27

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu