Umak od avokada za tjesteninu: Tako brzo i jednostavno, a nutritivno bogato i zasitno! Napravite najkremastiju paštu

Umak od avokada za tjesteninu

Umak od avokada za tjesteninu spada u brze i jednostavne umake za pripremu. Odlučite koje namirnice želite kombinirati s avokadom, ubacite sve u blender i za manje od minute imate ukusan i kremast umak za vašu tjesteninu.

Dok se većina voća sastoji uglavnom od ugljikohidrata, avokado obiluje zdravim mastima i to ga čini poprilično jedinstvenim kada govorimo o voću. Izrazito je hranjiv, a dodaje se raznim slatkim i slanim jelima zbog bogatog okusa i teksture.

Avokado umak
FOTO: Shutterstock

Postoji mnogo vrsta avokada koji variraju u obliku i boji – od kruškastog do okruglog i od zelenog do crnog. Sadrži širok izbor hranjivih sastojaka, uključujući 20 različitih vitamina i minerala.

Zastupljeni mikronutrijenti su vitamini K, C i E, od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor folne kiseline, a tu su i minerali kalij i fosfor. Sadrži i manje količine magnezija, mangana, bakra, željeza, cinka, kalcija i vitamina A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin).

Avokado se često favorizira u zdravoj prehrani, a njegova prirodna ulja daju mu orašast okus, dok ga visok sadržaj proteina čini zadovoljavajućim mesnim nadomjestkom.
FOTO: Mare

Odlično ide na toplu, kao i na hladnu tjesteninu, koja je idealna za ove toplije dane. Danas vam donosim upravo umak za hladnu tjesteninu na salatu.

Tjestenina s avokadom
FOTO: Mare

Sastojci za umak dostatni za otprilike 500 g tjestenine:

Umak od avokada za tjesteninu 1
FOTO: Mare

Priprema

  1. Avokado ogulite i narežite na kockice, nakapajte po njemu sok limuna te sve dobro promiješajte i stavite u vrećicu pa u zamrzivač da se dobro ohladi. Minimalno 30 minuta, a može i duže.
  2. Kad su kockice avokada dobro ohlađene (u redu je i ako su skroz smrznute, blender će to lijepo usitniti), dodajte ih u posudu za blendanje zajedno sa svim ostalim sastojcima za umak. Po želji dodajte i veganskog “feta” sira. Sve skupa blendajte dok ne dobijete glatku i gustu kremu.
  3. Servirajte na tjesteninu po izboru i dodajte svježe narezane rajčice, vlasac, bosiljak i sezam.
  4. Tako pripremljena tjestenina s umakom može stajati cijeli dan u hladnjaku, i dalje će biti ukusna i svježa, a umak neće poprimiti tamnu boju.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu