Sok od višanja – spas za vaše zdravlje

Sok od višanja

Sok od višanja samo je jedan u nizu od prirodnih lijekova koje ćete kod kuće najlakše napraviti. Želite se brzo riješiti brojnih zdravstvenih tegoba, poput visokog krvnog tlaka? Doznajte kakav učinak višnja ima na vaše zdravlje. U nastavku vam donosimo i recepte za sok od višanja i sirup kakav pamte vaše mame i bake.

Dio obitelji antocijanina

Križanjem slatke domaće trešnje i kiselijih vrsta nastala je – višnja. Ovo iznimno zdravo voće potječe iz zapadnog dijela Azije. Prije otprilike 2.500 godina počinje se uzgajati u Grčkoj i Turskoj, a zahvaljujući Rimljanima koji su dobro poznavali njezina svojstva, višnja se proširila po Europi.

Raste kao grmoliko stablo i ima manju krošnju od trešnje, a za njezinu atraktivnu boju zaslužan je antocijaninbiljni pigment te vrlo snažan antioksidans koji je najviše koncentriran u koži voća.

Antocijanini se također mogu pronaći u drugim vrstama voća poput brusnice, borovnice, maline, kupine, jagode i grožđa, a u nešto manjem omjeru i u bananama.

Višnja je bogat izvor minerala, pa tako sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i bakar. Može se pohvaliti i značajnijim količinama vitamina A, B6 i C te tiamina, riboflavina i niacina.

Višnja
FOTO: Shutterstock

Kraljica ljekovitosti iz vašeg vrta

Razmišljali ste o sretnom i zdravom životu, ali vas uporno na tom putu koče blaži bolovi. Dosta vam je konzumiranja tableta poput aspirina i ibuprofena za svaku sitnicu – vrijeme je za višnju.

Dobre vijesti dolaze od Američkog društva kemičara koje navodi kako svega 20 višanja dnevno ili koncentrat višnje u toj količini ima isti učinak protiv boli. Višnja će doprinijeti u borbi protiv brojnih drugih stanja i bolesti poput:

Aktivnim sportašima i rekreativcima višnja će priuštiti brz oporavak od vježbanja te smanjiti štetu na mišićima koja nastaje uslijed izrabljivanja mišića do njihovog maksimuma. Budući da višnja sadrži serotonin – supstancu koja smiruje organizam, lak san je zagarantiran.

Medicinski centar Sveučilišta Maryland potvrdio je djelotvornost prirodnog soka višnje u borbi s napadajima gihta. Giht je vrsta artritisa. Karakterizira ga nastajanje kristala urinske kiseline u zglobovima zbog nakupljanja previše mokraćne kiseline u tijelu. Svakodnevno konzumiranje soka od višnje tako bi za dva tjedna trebalo ublažiti iznimno bolne i neugodne simptome ove bolesti.

Pročitajte članak “Pet razloga zašto su višnje i trešnje dobre za zdravlje“.

Sok od višnje
FOTO: Shutterstock

Čaša zdravlja bez konzervansa

U nastavku vam donosimo recepte za sok i sirup od višnje.

Sok od višnje

Svatko može napraviti sok od višnje, recept je vrlo jednostavan i ne zahtijeva pretjeranu spretnost u kuhinji.

Da biste uživali u dobrobitima soka od višnje, poželjno je imati sokovnik koji omogućuje hladno prešanje ili običan sokovnik. Očistite višnje od koštica i stavite u sokovnik. Svježe iscijeđeni sok je najbolje odmah konzumirati. Možete zasladiti po želji s medom, stevijom, sirupom od agave ili kokosovim šećerom.

Ukoliko ne posjedujete sokovnik, možete se poslužiti blenderom. Očišćene višnje od koštica stavite u blender dok se ne pretvore u usitnjenu smjesu. Potom sadržaj procijedite kroz sitno cijedilo ili gazu i dobro istisnite. Preostalo meso od višnje možete iskoristiti za pripremu slastica.

Pročitajte članke:

Sirup od višnje
FOTO: Shutterstock

Sirup od višnje

Za sve one kojima je višnja prekisela, možete isprobati domaći sirup od višnje.

Budući da je sama višnja dosta kisela – šećer je neophodan (možete ga dozirati po želji te koristiti zdravije alternative), a konzervans u ovom receptu nećete koristiti.

Potrebni sastojci:
  • 3 kg svježih višanja
  • 3 vrećice limunske kiseline
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1,5 l vode
  • šećer (dozirajte ga po želji – što ga manje ima, sok je zdraviji).
Priprema
  1. Višnje najprije detaljno isperite i odstranite peteljke i koštice.
  2. Tako očišćene višnje stavite u veliki lonac i dodajte limunsku kiselinu te najviše litru i pol vode u prvoj turi.
  3. Višnje se u loncu trebaju dobro izgnječiti rukama. Kada ste sve to napravili, lonac prekrijte krpom i ostavite da odstoji preko noći.
  4. Idući dan višnje trebate procijediti kroz odgovarajuću cjediljku ili kroz krpu sličnu gazi.
  5. Najbolji omjer šećera u soku je 1:1, ali neka doziranje šećera ostane vaš izbor. Procijeđeni sok još jednom dobro izmiješajte te ga prelijte u odgovarajuće staklene boce.

Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu te iskoristite unutar tri mjeseca.

Najzdraviji gubitak vremena
FOTO: Shutterstock

Najzdraviji gubitak vremena

Ponuda sokova na policama iznimno je velika i ponekad će vam se činiti kako određeni sokovi sadrže odgovarajuće nutritivne vrijednosti, ali to nije uvijek tako. Sok koji ćete napraviti sami najbolji je izbor jer ne sadrži dodatne šećere, konzervanse i bojila, koje sadrži većina kupovnih sokova.

Ako ste ikada pomislili kako ćete na izradu domaćeg soka potrošiti mnogo vremena – sjetite se da vaše tijelo štetne konzervanse i aditive iz organizma izlučuje puno duže. Uhvatite se posla jer ovakav “gubitak vremena” hrani vaše zdravlje, a i izmamljuje ponosne osmijehe najbližih.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Frey, M. (2021). Cherry Juice Nutrition Facts and Health Benefits. Verywell Fit.
  2. Sissons, C. (2018). What are the benefits of cherry juice? Medical News Today.
  3. Tart Cherry Juice: Is It Good for You? (2020). WebMD.
  4. 7 Ways Cherry Juice Benefits Us. Healthline.

Ocijenite članak

4.31 / 5   35

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala mišića, sok od višanja, sok od visnje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu