Proso kao lijek – nutritivna vrijednost, cijena i recepti

Proso kao lijek

Proso je okrugla žitarica žute boje, koja se od davnina koristi u ljudskoj prehrani. Sadrži korisna biljna vlakna i proteine, a ne sadrži gluten. Zbog toga je pogodna za vegetarijance i ljude koji pate od celijakije. Proso se koristi kao lijek u borbi protiv bubrežnih kamenaca, anemije, kolesterola i mokraćnih infekcija.

Pročitajte članak do kraja i saznajte kako pripremiti proso i zašto je dobro za zdravlje.

Proso – zdravlje

Proso je veoma izdržljiva biljka, koja može rasti na suhim i klimatski nepogodnim područjima. Zbog od davnina uspijeva u mnogim zemljama, posebice zemljama u razvoju. Drugi nazivi za proso su:

  • sitna proja,
  • proha,
  • jagle,
  • muhar,
  • prosa.

Proso se prvotno uzgajalo u azijskim i sjeverno afričkim zemljama, a raširilo se po cijelom svijetu. Pomalo je zaboravljeno jer se u Europi dugo upotrebljavalo kao stočna hrana, ali njegova zdravstvena vrijednost se sve više pokazuje.

Proso kao lijek pomaže kod:

  • visokog kolesterola u krvi – visoka koncentracija biljnih vlakana i fitinske kiseline u zrnu prosa pomaže kod uklanjanja molekula “lošeg” kolesterola u krvi,
  • loše probave – biljna vlakna potiču rad crijevnih mišića što pomaže kod neredovne probave, zatvora, napuhnutosti i grčeva u stomaku,
  • detoksikacije organizma – mnogi spojevi nađeni u prosu djeluju kao antioksidansi i pomažu kod uklanjanja slobodnih radikala u tijelu, a to su kvercetin, elaginska kiselina, kurkumin i mnogi drugi katehini,
  • prevencija razvoja dijabetesa – zbog visoke koncentracije magnezija koju posjeduje proso, smatra se da sprječava razvoj dijabetesa tipa 2, jer je za magnezij poznato da djeluje na efikasnost lučenja inzulina i kontrolu razine glukoze u tijelu,
  • srčanih problema – dva elementa koje proso posjeduje u velikoj količini su kalcij i magnezij, bitni za održavanje i kontroliranje srčanih funkcija i normalne vrijednosti krvnog tlaka,
  • izlučivanja tekućine iz tijela – neki spojevi iz prosa djeluju kao blagi diuretici te tako pospješuju izlučivanje tekućine iz organizma, a na taj način poboljšava rad bubrega i štiti mokraćni sustav,
  • anemije – proso sadrži i željezo pa može pomoći u borbi protiv anemije ili slabokrvnosti.

Preporučuje se oprez ljudima koji planiraju svoju prehranu bogato nadopuniti prosom, a koji imaju problema sa štitnjačom ili nekom drugom endokrinom žlijezdom. Te osobe bi se prije promjene prehrane trebale savjetovati s liječnikom.

Proso – nutritivna vrijednost

U 100 grama prosa nalazi se:

  • 10 grama proteina,
  • 2.9 grama biljnih masnoća,
  • 72.9 ugljikohidrata – od toga 8.5 grama vlaknastih spojeva,
  • 8.7 grama vode,
  • 42 mg tiamina, 0.29 mg riboflavina, 4.7 mg niacina – i drugi vitamini B skupine, te vitamini A i E,
  • 8 mg kalcija,
  • 285 mg fosfora,
  • 3 mg željeza,
  • 5 mg natrija,
  • 195 mg kalija,
  • 170 mg magnezija, fluora i joda.
Proso žitarica

 

Fosfor, kojeg u većoj količini sadrži proso, je bitan za mnoge procese u tijelu:

  • izgradnju nukleinskih kiselina poput RNA i DNA,
  • rast i obnove stanica,
  • izgradnju kostiju i zubi,
  • pravilan rad srčanog i ostalih mišića.

Proso ne sadrži mnogo kiselina koje bi mogle dodatno utjecati na pH želuca. Stoga je lako probavljiv i osobama koje pate od žgaravice. Također, proso ima nizak glikemijski indeks jer ne sadrži puno šećera. U 100 grama prosa nalazi se manje od 0.1 gram šećernih ugljikohidrata.

Proso – kalorije

Energijska vrijednost u 100 grama prosa je 378,1 kalorija, odnosno 1581,97 J. Od masnih kiselina je tu 0.7 grama zasićenih masnih kiselina, a 2.9 grama mono i polinezasićenih masnih kiselina.

Gdje kupiti proso?

Proso možete kupiti u mnogim trgovinama poput trgovina s mješovitom robom ili trgovina sa zdravom hranom. Proso je svima dostupna i relativno jeftina žitarica koja se lako priprema.

Proso – cijena

Za 1 kilogram ekološki uzgojenog prosa platit ćete oko 30 kuna, a uvijek se isplati uzeti veću količinu. Paket od 100 grama prosa platit ćete 10 kuna.

Kako pripremiti proso?

Proso se može koristiti u pripremanju kaše, napitaka ili kao samostalan prilog. Može se koristiti u slanim jelima, a čak i kao dio deserata. Možete ga skuhati tako da bude mekano ili hrskavo, a samo po sebi ima blagi orašasti okus.

Proso se kuha na sljedeći način:

  1. Proso operite i procijedite, tako se neće pjeniti prilikom kuhanja.
  2. U tri šalice proključale vode uspite šalicu prosa i dodajte prstohvat soli.
  3. Kuhajte 20-30 minuta, dok proso ne omekša.

Ako želite hrskavije proso, prije kuhanja ga popržite 5 minuta u tavi i zatim zalijte vodom i kuhajte. Možete smanjiti vrijeme kuhanja ako želite da kuhano proso ne bude premekano.

Proso kao lijek za bubrege

Kako biste očistili bubrege od pijeska i kamenca, možete pripremiti napitak od prosa:

  1. 200 grama prosa isperite u toploj vodi.
  2. Proso stavite u veliku bocu i prelijte s 2.5 litre vode.
  3. Bocu zatvorite i ostavite preko noći.
  4. Sutradan dobivenu otopinu procijedite i pijte u razdoblju 10 dana.

Proso – recepti

Proso se može jesti samostalno ili kao prilog mnogim jelima kao što su:

Bezglutenski kruh od prosa

Ovaj recept je idealan za sve zaljubljenike u kruh i krušne proizvode koji ne jedu gluten.

Potrebni sastojci:

  • 350 grama prosenog brašna,
  • paketić instant suhog kvasca,
  • 150 mL mlake vode,
  • prstohvat soli,
  • žličica šećera,
  • 30 grama ulja po želji (maslinovo, kokosovo).

Kruh napravite na sljedeći način:

  1. Brašno uspite u zdjelu te pomiješajte sa šećerom i soli.
  2. Ulje i vodu usipajte postepeno, stalno miješajući.
  3. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u vlažnu krpu.
  4. Ostavite tijesto na toplom 45 minuta.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih, a pleh namastite sa svih strana. Tijesto stavite u pleh i pecite ga 5 minuta na jednoj strani, a zatim ga preokrenite i pecite 5 minuta s druge strane.

Varivo od prosa

 

Varivo od prosa

Fino varivo od prosa poslužit će za ukusan ručak. Variva se jednostavno pripremaju i brzo kuhaju, a u njih možete dodati što god želite.

Za varivo od prosa i povrća potrebni su sljedeći sastojci:

  • 200 grama skuhanog prosa,
  • 1 decilitar maslinovog ulja,
  • 2 češnja češnjaka,
  • 1 crveni luk,
  • 300 grama povrća po želji – krumpira, brokula, kelja, tikvica, mrkvi i slično,
  • prstohvat soli, i ostali začini po želji,
  • 1 litra vode.

Prije kuhanja operite i nasjeckajte povrće, a zatim slijedite postupak:

  1. U dubokom loncu zagrijte ulje i na njemu popržite crveni luk i češnjak dok ne požute.
  2. Na luk dodajte ostalo povrće, prodinstajte ga i zalijte vodom, ali imajte na umu da se krumpir kuha duže od brokula ili tikvica pa takvo vodenasto povrće stavite deset minuta prije nego krumpir bude skuhan.
  3. Varivo posolite i začinite.
  4. Proso umiješajte na kraju, a ako želite da bude omekšalo i nabubreno, umiješajte ga 5 minuta prije kraja kuhanja.
Proso recepti za doručak

 

Proso recepti – doručak

Za doručak je najbolje pojesti nešto hranjivo i ukusno, a tu može poslužiti proso na mlijeku. Takva kaša od prosa može se pripremiti s medom i voćem koje najviše volite i začinima poput cimeta.

Postupak pripreme doručka s prosom i medom:

  1. Proso skuhajte i ohladite, a možete ga skuhati i unaprijed pa čuvati u hladnjaku.
  2. Zagrijte mlijeko i otopite u njemu dvije žličice meda.
  3. U otopinu meda i mlijeka umiješajte proso.
  4. Na kraju dodajte nasjeckano voće – banane, jabuke, jagode, kruške…

Proso u kombinaciji s medom i voćem može poslužiti i kao idealna užina ili međuobrok.

Članak objavljen:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.96 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: proso, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu