Pekmez od marelica: Zdrava i ukusna rapsodija slatkoće! Evo nekoliko domaćih recepata za verziju bez konzervansa

Pekmez od marelica

Želite li napraviti domaći pekmez od marelica, koji je puno ukusniji i zdraviji od onog kupovnog? Isprobajte neki od naših recepata i ne zaboravite nam javiti kako je “ispao” vaš pekmez od marelica. 

Premda smo jednom probali pekmez koji ne sadrži rafinirani šećer (bio je prefin), našu sugovornicu ipak nismo uspjeli nagovoriti da s nama podijeli čaroliju recepta. Vjerojatno zato što bismo je podijelili s vama, a vi sa susjedima. 🙂

U svakom slučaju, poanta leži u tome da pokušate koristiti što je manje šećera moguće te da pokušate napraviti pekmez od marelica bez konzervansa. Jedna od alternativa svakako je korištenje stevije. Ako se okušate, također nam javite rezultate. 

Domaći pekmez od marelica
FOTO: Shutterstock

Pekmez od marelica – recept

U nastavku saznajte kako na jednostavan način pripremiti domaći pekmez od marelica.

Sastojci:

  • 1 kg marelica (količinu možete prilagoditi ovisno o tome koliko pekmeza želite napraviti)
  • sok 1 limuna
  • 1/5 kg šećera.

Priprema

  1. Operite marelice i očistite ih od koštica i trulog tkiva.
  2. Narežite marelice na manje komadiće i stavite ih u lonac (poželjno je da je to visoki lonac, kako pekmez ne bi prskao okolo, te da ima debelo dno, kako marelice ne bi zagorjele).
  3. Preko marelica posipajte šećer i iscijedite sok jednog limuna.
  4. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje.
  5. Ako se na površini nakupi pjena, obavezno je uklonite.
  6. Pekmez od marelica kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću. Gustoću možete provjeriti tako da izvadite 2 – 3 jušne žlice pekmeza i ohladite u hladnjaku. Pekmez je potrebno ohladiti jer je vrući pekmez rijeđi od ohlađenog.
  7. Ako je potrebno, pekmez možete usitniti štapnim mikserom.

Čuvanje pekmeza od marelica

Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u pećnici na 100 – 110 °C. Zaklopite i preokrenite staklenke na nekoliko minuta kako bi se napravio vakuum.

Pekmez se treba postepeno ohladiti, a zatim čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Pekmez od marelice iz pećnice
FOTO: Shutterstock

Pekmez od marelice iz pećnice

Za ovaj recept trebat će vam i malo ruma koji će dati posebnu notu vašem pekmezu.

Sastojci: 

  • 1 kg marelica (očišćenih od koštica)
  • 650 g šećera (150 g + 500 g)
  • 2 vanilin šećera
  • 1/2 limunova soka
  • 2 – 3 jušne žlice ruma.

Priprema

  1. Marelice narežite na komadiće, tj. na četvrtine.
  2. Prelijte ih sokom limuna i pomiješajte da se sok ravnomjerno rasporedi.
  3. Posložite ih u pleh od pećnice, maksimalno ih rasporedite da prekriju dno.
  4. Odvojite 150 g šećera i posipajte preko marelica.
  5. Stavite marelice peći na 180 °C, 30 minuta. Marelice će pustiti svoj sok, a šećer će se pomalo karamelizirati.
  6. Pečene marelice prebacite u posudu za kuhanje, dodajte preostalih 500 g šećera i vanilin šećer te sve dobro umiješajte.
  7. Kuhajte na jačoj vatri dok ne uzavrije, zatim smanjite vatru i na laganijoj vatri kuhajte i stalno miješajte još oko jedan sat, dok se ne zgusne.
  8. Na samom kraju dodajte rum, umiješajte ga i kuhajte još 12 minute.

Kad je pekmez gotov, izlijte ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvorite, okrenite na poklopac te držite tako 10 minuta. Zatim vratite na pravu stranu i ostavite da se ohladi.

Pekmez od marelica bez šećera
FOTO: Shutterstock

Pekmez od marelica bez šećera

Za sve one koji ne smiju ili ne žele konzumirati velike doze šećera, ovo je najbolji recept – upravo zbog toga što je jedina namirnica voće. 🙂

Sastojci:

  • 1 kg marelica
  • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
  • 1 teglica od 1 kg.

Piriprema

  1. Marelice dobro operite i očistite od koštica. Stavite ih u posudu u kojoj će se kuhati te dodajte pola čaše vode. 
  2. Kuhajte na laganoj vatri i obavezno miješajte, kako ne bi zagorjelo.
  3. Pekmez je gotov kada na dnu možete primijetiti trag. Taj trag na dnu posude se vidi kada nestane sva tekućina i smjesa postane želatinasta/kašasta.
  4. Vrući pekmez usipajte u teglicu, koju potom okrenite naopako na poklopac i ostavite da se ohladi.
  5. Pekmez čuvajte u hladnjaku, a vakumiran može stajati nekoliko godina.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Bunta, D. (2020). Pekmez od marelica. Moja Zimnica.

Ocijenite članak

4.03 / 5   29

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pekmez od marelica, dzem od marelica, pekmez od marelice, pekmez od marelica recepti, domaći pekmez od marelica, marmelada od marelice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu