Slatki vegetarijanski užici
- 3 komentara
- 2 min čitanja
Prelaskom na vegetarijansku prehranu, također i bez jaja, mnogi vegetarijanci suočavaju se s možda najtežom „Žrtvom“: odricanjem kolača, deserta, palačinki, sladoleda… Odjednom, više nije jednostavno otići u slastičarnicu i pojesti kolač, probati rođendansku tortu svojih prijatelja, uživati u sladoledu u vrućim ljetnim danima.
S istim izazovom sam se suočila i ja. Jela sam voće i med, uživajući u desertima koje nam je priroda nesebično podarila, no ponekad bih se nostalgično sjetila kuglofa, suhih kolača, palačinki. No, odlučila sam sebi dati novi izazov: napraviti sve ono što sam voljela jesti, ali bez jaja!
Tako sam eksperimentirajući uspjela napraviti palačinke bez jaja, raznih okusa i sastava, od heljdinog, raženog, ječmenog brašna. I, začuđujuće, to su bile najukusnije palačinke koje sam do tada probala! Otkrila sam da kao zamjenu za jaja u kuglofu ili kori za tortu mogu poslužiti izmiksane banane, a tijesto dobije potrebnu mekoću ako se zakuha s mineralnom gaziranom vodom i sodom bikarbonom.
Zdraviji deserti
Kao zamjena za mljeveni keks mogu se upotrijebiti samljevene zobene pahuljice. A, sladoled? Smrznute maline, borovnice, jagode, breskve, izmiksane s bananama i malo vanilije: daju savršeni sladoled. Izmiksana dinja, mango, avokado… s malo badema ili kokosa, daju slasnu i čvrstu kremu, koja može zamijeniti puding i raznorazne kreme s bjelanjcima ili žumanjcima. Da, moguće je napraviti i tortu! Tako su se na mom meniju nizale poslastice: palačinke, kuglofi, kolači, medenjaci, kuglice… Potrebno je samo eksperimentirati i pustiti mašti na volju, a tada ideje dolaze same.
Tijekom svog boravka u Indiji, uživala sam u raznim slatkim delicijama, na bazi mlijeka i orašastog voća, koji se prave po tradicionalnoj recepturi. Zamislite da odete u slastičarnicu i imate nepregledan izbor vegetarijanskih kolača i deserta! Moj je san da jednog dana takve slastičarnice budu otvorene i u našem kraju. Do tada, sami smo svoji majstori! Svakim danom, otvaraju se nove trgovine zdrave hrane, u kojima možete nabaviti osnovne sastojke za indijske kolače: kardamon u prahu, besan (gram-flour), indijske orahe, bademe, pistacije, kokos i kokosovo mlijeko.
Predlažem vam da prvi indijski recept koji ćete isprobati bude ukusna halva od mrkve (za nju vam je potrebno kilogram mrkve, maslac, mlijeko, šećer, malo badema i indijskih oraha i malo kardamona u prahu). Ako ne pronađete kardamon, za početak možete improvizirati s malo cimeta.
Praveći vegetarijanske deserte, dobivate još jednu prednost: zdravije deserte. Umjesto krema od šećera, jaja i mljevenog keksa, imat ćete pred sobom desert od voća ili zobenih pahuljica, s manje šećera i bez aditiva koji se dodaju u kreme za kolače! Čak i šećer možete zamijeniti izmiksanim hurmama i smokvama, javorovim sirupom ili medom.
Sada možete uživati u slatkim zalogajima bez osjećaja krivnje po vaše zdravlje i vitkost. Zar nije divno biti vegetarijanac?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Nadjev za punjena jaja: Imamo jednostavne recepte uz koje će ovaj Uskrs biti još ukusniji
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja